Open top menu
srijeda, 9. travnja 2014.



Sastojci:

1,5 dl kuhane crne kafe
375 g šećera
375 g putera
375 g crne čokolade za kuhanje (sa 70% kakaoa)


2 dl žumanaca (pasterizovanih)
4 dl bjelanaca (pasterizovanih)

Priprema:

Čokoladu i puter isjeckajte na manje komadiće potom stavite u zdjelu sa šećerom i kuhanom crnom kafom, zatim rastopite sve zajedno na pari . Pazite da vam voda ispod zdjele u kojoj topite sastojke ne prokuha. Ostavite da vam se rastopljena masa ohladi na sobnoj temperaturi.
U međuvremenu, umutite žumanca u pjenastu masu. Potom, posebno, črvsto umutite bjelanca.
Kada vam se čokoladna masa ohladila (ali ne i sčvrsnula), polahko je dodajite u umućenu masu od žumanaca, mješajući kašikom za kreme. Nakon toga,pažljivo dodajite masu od bjelanaca, kašiku po kašiku, veoma lagano mješajući, da se dobije homogena masa.
Obložite tepsiju (20 cm x 30 cm) papirom za pečenje i izlijte pola smjese. Pecite je na 175 stepeni oko 30 min. Drugu polovinu ostavite u frižider.
Kada kolač izvadite iz rerne nakon 30 minuta, pustiti ga da se ohladi. Kolač će izgledati kao da nije skroz pečen, malo će i da se slegne, ali to je upravo pravilno.
Kada se pečeni dio ohladio, potrebno je preliti ostatak čokoladne smjese i ostavite da se sve stisne najmanje 4-5 sati u frižideru, ili preko noći, prije serviranja.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian