Open top menu
subota, 12. travnja 2014.



Povišen krvni pritisak je poznat i pod nazivom „tihi ubica“ jer ga je veoma teško prepoznati, a može dovesti do srčanih obolenja, srčanog udara, moždanog udara, demencije i otkazivanja bubrega. Saznajte kako da ga držite pod kontrolom bez upotrebe lekova.


Povišen krvni pritisak je jedan od vodećih uzročnika smrti u Americi i neverovatnih 25 odsto populacije ga ima. Dobra vest je ta da ga možete držati pod kontrolom i to bez lekova. Evo i kako.


Jedite bademe. Bademi sadrže veoma male količine natrijuma, što je od velike važnosti za održavanje krvnog pritiska na zdravom nivou. S druge strane, bademi su bogati kalijumom koji pomaže da srčani mišići i nervne transmisije ostanu jake. Rezultat ove poboljšanje srčane funkcije jeste da krvni pritisak nema priliku da se podiže iznad normalnih vrednosti. Oko 60 g badema dnevno je svršena količina za očuvanje zdravlja, kažu nutricionisti.

Pijte vodu od kokosa. Istraživanja su pokazala da kalijum, magnezijum i vitamin C koji se nalaze u kokosovoj vodi ovaj napitak čine veoma zdravim. Najzdravija je ona voda pronađena u mladim plodovima.




Kuvajte sa kurkumom. Kurkuma je začin koji bi svakako trebalo da imate u svojoj kuhinji iz mnoštva razloga, a jedan od njih je što su istraživanja pokazala da 80 mg kurkume dnevno ima značajan uticaj na snižavanje povišenog krvnog pritiska. Pored toga, kurkumin koji se u kurkumi nalazi dokazano smanjuje rizik od nastanka bolesti jetre i Alchajmerove bolesti.
dreamstime_s_34925175

Više se krećite. Ako imate redovnu fizičku aktivnost, šanse da patite od povišenog krvog pritiska su veoma male i to zato što vežbanje jača srce, a jako srce ispumpava više krvi sa manje napora. Ako se vaše srce manje napreže, snaga arterija raste, a krvni pritisak se snižava. Svega pola sata vežbanja, nekoliko puta u toku nedelje je dovoljno da vam pritisak bude na zdravom nivou.
dreamstime_s_13665441

Pevajte pod tušem. Vrištite u jastuk kad ste pod stresom, plešite po kući, nađite način da se istresete i otpustite stres na bezazlen način. Kad smo pod stresom naše srce brže kuca, a kao rezultat toga, krvni sudovi se krive i krvni pritisak skače. Odgođeni stres koga se ne oslobađamo na duge staze može uzrokovati hipertenziju. Veoma je važno da se stresom borite na vreme, na načine koji neće uticati na vašu poroodicu i prijatelje.
Izvor: http://lifepressmagazin.com/

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian