Open top menu
utorak, 13. svibnja 2014.



Sastojci
1 kg namjenskog brašna za dizana tijesta (ili meko bra
40g svježeg kvasca


četiri žlice šećera
350ml mlijeka
jedno jaje
jedan prstohvat soli
30g maslaca
100 ml ulja
štaub šećer za posipanje
za nadjev pekmez ili džem po izboru , nutella

Način pripreme
100 ml mlijeka zagrijati na laganoj vatri i u njemu rastopiti 1 žlicu šećera, 40 gr svježeg kvasca i dvije žlice brašna. Dobro promiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi da se digne.
U veću posudu staviti brašno,3 žlice šećera, prstohvat soli, 30 grama rastopljenog maslaca, 1 jaje, 100 ml ulja, 250 ml mlijeka i smjesu sa kvascem koja se je dobro dignula.
Zamijesiti tijesto tako da bude kompaktno i glatko, poklopiti posudu i ostaviti da se diže cirka 60-90 minuta (zavisi od temperature ambijenta).

Napomena:
Zavisno od brašna količina mlijeka može varirati pa nemojte odmah nasipati cijelu količinu u posudu sa brašnom i ostalim sastojcima.
Dignuto tijesto iz posude prebaciti na nabrašnjeni stol ili dasku, premijesiti i sa valjkom razvaljati na debljinu prsta (cirka 1,5 cm) i oštrim nožem izrezati na kocke dimenzije 10x10 cm.


U sredinu svake kocke staviti nadjev po želji i zatvarati tako što ćemo spajati ćoškove kocke tijesta prema gore i stisnkati da nam nadjev ne iscuri.
U pleh u kojem ćemo peći buhtle nalijemo ulja 2-3 mm i buhtle koje smo umotali uvaljamo sa svih strana u ulju i slažemo u pleh jednu do druge ali ne preblizo.
Tako poslagane buhtle ostavimo da se dižu na toplom narednih 30 minuta i stavljamo u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pečemo dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju otprilike 25-30 minuta.
Kad su buhtle pečene vadimo ih pećnice i ostavimo 10-tak minuta da se malo ohlade a zatim ih izvadimo iz pleha i posipamo sa štaub šećerom.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian