Open top menu
petak, 16. svibnja 2014.




Sastojci za “desertni prutići”:

desertni prutići

Za biskvit I:
2 veće oblatne

Za biskvit II:
8 bjelanaca
8 kašika šećera
2 kešike oštrog brašna
5 dag čokolade za kuhanje
1 kašika ulja
15 dag nasjeckanih oraha

Za kremu:
8 žumanaca
25 dag šećera u prahu
2 vrećice vanilin šećera
20 dag margarina
Za glazuru:
10 dag čokolade za kuhanje
1 kašika margarina
1 kašika ulja

Kako pripremiti “desertni prutići”:

Biskvit II:
Da bi ste pripremili “desertni prutići” odvojite bjelanca od žumanaca. Umutite bjelanca u čvrst šlag. Postupno uz stalno miješanje dodajte šećer, brašno, naribanu čokoladu i kašiku ulja. Orahe i prašak za pecivo umiješajte drvenom kašikom. Lim za pečenje birajte da veličinom odgovara oblatni. Obložitega masnim papirom. Izlijte u lim smjesu za biskvit. Pecite na temperaturi od 180°C oko30 minuta. Još vruć biskvit skrenite na radnu plohu. Odstranite masni papir i ostavite neka seohladi.

Krema:
Da bi ste pripremili kremu za “desertni prutići” umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Stavite na paru i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Ohladite. Umutite omekšali margarin i dodajte ga u ohlađenu smjesu od žumanaca.

Glazura:
Da bi ste pripremili glazuru za “desertni prutići” na laganoj vatri štednjaka otopite čokoladu. Dodajte joj kašiku ulja i margarina. Miješajte dok se smjesa ne sjedini.

Izrada:
Stavite jednu oblatnu na odgovarajuću podlogu, s većim kockicama prema gore. Premažite je polovicom kreme. Na kremu položite ohlađeni biskvit. Njega također premažite ostatkom kreme. Završite s drugom oblatnom tako da manje kockice budu odozgo.

Ukrašavanje:
Cijeli kolač “desertni prutići” prelijte još vrućom glazurom. Ohlađen kolač režite na prutiće.

Nadamo se da će vam se svidjeti ovaj kolač desertni prutići, prijatno!

Izvor: http://kolacici.net/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian