Open top menu
petak, 16. svibnja 2014.



Ove kiflice možete praviti na dva načina, kao slane i slatke. Ja sam ih ovdje pravila kao slane. 

Sastojci (Broj osoba: 6)

Tijesto za slane kiflice
700 gr brašna 
1/2 l mlijeka 
1 kockica germe 
2 žlice soli 
1 jaje
Tijesto za slatke kiflice
Sve jednako kao slano tijesto 
1 žličica soli 
3-4 žlice šećera 
1 vanilija šećer
Za SLANE kiflice između kora
250 gr Zvijezda, margarin za kreme ( smrznut ) može i stolni
Za SLATKE kiflice između kora
300 gr mljevenih oraha
100 gr mljevenih lješnjaka
4 dcl ulja
Za premazivanje
2 žumanjka
Za posipanje slanih kiflica
sezam
Za posipanje slatkih kiflica
2-3 vrećice vanilija šećera (sitnog)

Postupak pripreme

Tijesto
Jaje, sol ili šećer ( ovisno koje kiflice pravite) prvo umutiti. Dodati kockicu germe koju smo prethodno malo izgnjaviti :) Zatim mlijeko i brašno postepeno. Tijesto ne treba biti pretvrdo niti premekano ( kao za pizzu). Ostaviti tijesto da nadolazi nekih 30 min.
Ako ste nestrpljivi i ako vam je prostorija hladnija stavite pod posudu u kojoj je tijesto vruću vodu kako bi tijesto prije nadošlo. 

Kada je tijesto nadošlo umjesite ga i dijelite na 8 jednakih dijelova.
Razvaljajte dio po dio. 

Kada je jedna loptica razvaljana preko ribate smrznuti margarin za kreme ( za slane kiflice) i tako ponavljate sa svakim dijelom (tijesto/margarin).
Za slatke kiflice sve isto, samo umjesto margarina stavljate oko 2-3 žlice ulja te premazujete tijesto.
Na ulje posipate orahe mljevene i malo lješnjaka.
Ne trebate stavljati puno ulja da ne bude premasno jer su orasi sami po sebi masniji,nego samo da tijesto kada se ispeče ne bude suho.

Dakle, tako svih osam dijelova razvaljate po mogućnosti što tanje, posipate i stavljate jedne preko drugih. Nakon toga svih osam slojeva treba razvaljati u jedan dio, jednu površinu.

Kada ste to napravili, režete tijesto u kocke koje trebaju biti uže, a duže. Svaku kocku dijelite na trokut. Kiflice pravite idući od većeg dijela trokuta ka špicu.Premazujete žumancetom (2). Kiflice pečete nekih 20 min na 200 stupnjeva. Slane posipate sezamom, a slatke vanilija šećerom. 

Kiflice pospremite u zdjelu, koju ćete staviti u vrećicu i preko pokriti kuhinjskom krpom. Tako će vam ostati svježe i neće se osušiti brzo. 
Tolko od mene ... dobar tekić :)))

(zena.hr)
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian