Open top menu
nedjelja, 22. lipnja 2014.

Crvenim sokom protiv visokog tlaka

Nakon što nitriti iz cikle uđu u krvotok, dolazi do sinteze dušikovog oksida – spoja ključnog za krvožilni sustav koji širi krvne žile te na taj način smanjuje tlak. Stoga, ako imate povišen tlak, posegnite slobodno za ciklom.
Konzumacija manje od 1,8 dl soka od cikle može sniziti i sistolički i dijastolički tlak kod osoba koje inače nemaju problema s tlakom, otkrili su britanski stručnjaci. U prvoj su studiji ispitanici popili 100 ml, 250 ml ili 500 ml soka od cikle, a njihov je tlak uspoređen s tlakom osoba koje nisu pile sok. Svi su ispitanici praćeni u kontroliranom okruženju cijeli dan. Tri sata poslije ispijanja soka, sistolički se tlak spustio za 13 mmHg, a dijastolički za 16,6 mmHg kod muškaraca koji su konzumirali 100 ml soka. Također, tlak se spustio za 22, odnosno 18 mmHg kod osoba koje su popile 500 ml soka. 

U drugom su istraživanju ispitanici pojeli kruh sa sokom od cikle. Oni koji su pojeli kruh sa 100 ml soka crvene cikle imali su za 19 mmHg manji dijastolički tlak te za 24 mmHg manji sistolički, dok su osobe koje su pojele kruh s istom količinom soka crvene cikle imale za 17 mmHg niži dijastolički tlak te za 23 mmHg niži sistolički tlak. 

Tajna je u nitratu


"Rezultati ovih studija prvi su pokazali da je akutna probava soka od cikle snizila krvni tlak kod osoba koje nemaju problema s tlakom. Na temelju rezultata može se zaključiti da nitrati, a ne betalaini (koji cikli daju boju), igraju ulogu u snižavanju krvnog tlaka", objasnila je Julie Lovegrove, voditeljica studije. 

Stručnjaci smatraju da je za zdravstvene dobrobiti cikle odgovoran nitrat. Naime, ovo je povrće pravi rudnik nitrata koji se putem probave pretvaraju u nitrite i apsorbiraju u želucu. Nakon što nitriti uđu u krvotok, dolazi do sinteze dušikovog oksida – spoja ključnog za krvožilni sustav koji širi krvne žile te na taj način smanjuje tlak.  

Starije studije su pokazale da ispijanje ovog crvenog soka pojačava dotok krvi u mozak kod starijih osoba, što može pomoći u održavanju kognitivnih funkcija i zdravlja mozga. Stručnjaci su htjeli pokazati da sok od cikle pomaže kod perfuzije, tj. dotoka krvi u mozak. Ovo bi otkriće moglo znatno pomoći u borbi protiv senilnosti i Alzheimerove bolesti. 

ordinacija.hr 


Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian