Open top menu
četvrtak, 12. lipnja 2014.





Ispekla sam dan ranije kore i ostavila ih u pecnici nakon pecenja preko noci da se osuse.


Sastojci (Broj osoba: 8)

kore:
6 bijelanjaka
140 g secera
175 g secera u prahu
1 zlica octa

krema :
4 dl slatkog vrhnja
160 g tamne cokolade izlomljene na kockice
4 zlice smedjeg ruma

ukrasavanje:
2 dl slatkog vrhnja
4 zlice secera u prahu
1 zlica kakaa

Postupak pripreme

1.pripremi 5 listova papira za pecenje i na svaki iscrtaj krug (20 cm). Polozi listove na pleh u kojem ces peci kore.

2. Izmuti bijelanjke u cvrst snijeg. Pomijesaj secer i secer u prahu i postepeno dodaji i istovremeno mijesaj bjelanjke, dodati i ocat i mjesaj dok ne dobijes cvrst snijeg.

3.Sipaj tuceni snijeg u vrcicu za ukrasavanje sa okruglim nastavkom.
Spricaj, tako sto ces poceti u sredini, pazljivo spiralu promjera 20 cm na iscrtanom krugu

4.Peci kore na 130 stepeni 60 minuta u pecnici na vruci zrak, koju smo prethodno zagrijali. Kore ostaviti nakon pecenja jos u pecnici da se suse.

5.Skini spirale pazljivo sa papira i ostavi na mrezici da se ohlade.

6. Slatko vrhnje zagrij na laganoj vatri. Dodaj cokoladu i stalno mijesaj rucnim mixerom. Cokolada se mora potpuno istopit. Poklopi posudu i stavi je u frizider da se potpuno ohladi.

7.Ohladjeno vrhnje izmiksaj i s njom premazi tri meringues kore. Na njih stavi cetvrtu koru i premazi je tucenim vrhnjem u koji smo dodali 4 zlice secera u prahu.

8.Petu koru izlomis na male komadice i s njom ukrasis tortu tako sto ces potresti po vrhnju izlomljenu koru i na kraju posuti s zlicom kakaa.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian