Open top menu
subota, 7. lipnja 2014.


 Lakoca jogurt kreme upotpunjena sa notom limuna uz zacarani dodir jagoda cine ovo savrsenstvo prikladnim za ljeto. 

Sastojci

    BISKVIT
     125 g brašna
     ½ vrećice praška za pecivo
     na vrh noža soli
     100 g maslaca sobne temperature
     2 jaja
     100 g šećera
     1 vrećica vanilin šećera
     100-150 ml hladnog mlijeka
    KREMA 1. (KREMA OD JAGODA)
     300 g svježih jagoda
     50 g šećera
     5 listova želatine (ja sam dodala jos 2 + par kapi arome od jagode + vanilin secer)
    KREMA 2. (KREMA OD JOGURTA)
      300 g svježih jagoda
     10 listića želatine (ja sam dodala jos 2)
     750 g čvrstog jogurta
     120 g šećera
     1 vrećica vanilin šećera
     300 ml slatkog vrhnja za slag (moje je bilo dukatovo) - bez secera
     3 zlice soka od limuna
    za ogradicu od jagoda
     cca.300 g svjezih jagoda - poslicne velicine (polovice)
    preljev
     2 vrećice preljeva za torte (prozirnog tj. bijelog - u orginalu je 1/2 vrećice ) - pripremiti po uputama na vrećici
     cca 200 g svjezih jagoda (polovice)
    ukrasavanje
      mrvice od cokolade


Priprema

    BISKVIT
   
    Brašno, prašak za pecivo i sol staviti u veću posudu i izmiješati. Maslac narezan na listiće, jaja, šećer i vanilin šećer dodati mješavini brašna te mikserom izraditi
    Ukljuciti pecnicu na 200 (ja sam na 180), obloziti pleh pek papirom.Tijesto staviti u pleh (dimenzije 34 x 24 tj. nek vam bude 30-ak i nesto puta dvadesetak i nesto), izravnati i peći oko 18 minuta do zlatno zute boje
    Biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Biskvit preliti hladnim mlijekom.

    KREMA 1. (KREMA OD JAGODA)

    Zelatinu namociti u vodi te ostaviti je da nabubri.

    Jagode oprati i ocistiti te u blenderu usitniti da se dobije kasica. Dodati secer te opet problendati da se sjedini
    Zelatinu ocijediti i otopiti na laganoj vatri. Dodati 4 zlice kasice od jagoda te sjediniti. Nakon toga preliti zelatinoznu smijesu u ostatak kasice od jagoda. Sjediniti te kremu ostaviti sa strane

    KREMA 2. (KREMA OD JOGURTA)

    Zelatinu namociti u hladnoj vodi da nabubri
    Slatko vrhnje za slag cvrsto izraditi
    Jogurt, secer, vanilin secer i limunov sok mikserom dobro izraditi
    Zelatinu zagrijati na laganoj vatri sa 2 zlice kreme od jogurta. Dobro sjediniti da se dobije kompaktna smijesa. Dodati kremi od jogurta neprestano mjesajuci i sjediniti
    Dodati u kremu od jogurta tuceno vrhnje za slag i sve sjediniti

    SLAGANJE KOLAČA

    Rubom pleha na biskvit uz rub posloziti polovice jagoda (prerezanu stranu okrenuti prema plehu).
    Premazati biskvit jogurt kremom. Dodati hrpice zlicom kreme od jagoda. Isarati laganim pokretima vilicom kremu od jagoda po kremi od jogurta
    Dodati drugi dio kreme od jogurta i na nju hrpice kreme od jagoda te ponoviti postupak sa saranjem vilicom da se dobije motiv mramora.
    Zadnjim dijelom kreme od jogurta lagano i pazljivo prekriti "crvene dijelove kolaca" tj. kolac izravnati kremom od jogurta.

    Staviti na hladjenje da se stisne!
  
    Nakon sto se je stisnulo poloziti polovice jagoda po povrsini kolaca te pripremiti preljev za torte po uputama na vreciti. Preliti ga preko kolaca.   

    Staviti da se dobro ohladi i uzivati u laganom osvjezenju.    

    Dobar tek!

Posluživanje

Obje kreme su dosta tekuce, ali one se u postupku hladjenja stisnu (ja sam bila nevjerna, jer nisam imala vagu kraj sebe pa sam odokativno uzimala sastojke te sam dodala po jos 2 listica zelatine u obje kreme, no sigurna sam da je moglo i bez toga - u receptu su bez tih ukupno 4 listica zelatine - 2 u svaku kremu)
Crte na kolacu sam dobila od cokoladnih mrvica. Kad sam skuhala preljev za torte prvo sam zlicom lagano prelila preko svake crte da se ne bi pomaknula pa zatim sam preljev prelila preko kolaca i fiksiranih crta.
Kolac se moze peci i u obliku torte (kalup 26-28).
Kolac se nakon vadjenja moze ukrasiti po vanjskim rubovima biskvita sa zvijezdicama od tucenog slaga.
Kolac se moze raditi i bez preljeva samo moze krace stajati jer se jagode sa preljevom konzerviraju (coolinarika.com)
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian