Open top menu
subota, 14. lipnja 2014.



Ukras lijepih ruku su njegovani nokti. Pogrešno je mišljenje da se njega noktiju sastoji samo u lakiranju. Nokte treba prvo pravilno manikirati, a tek na kraju lakirati.
 
1. Njega kožice na noktima
Prilikom uređivanja kožice na noktima morate paziti da ne izrežete preduboko kožicu sa strane, te da vam je kožica potisnuta. Bolje od izrezivanja kožice je potiskivanje s pomoću posebnih sredstava koje omekšavaju kožu i tako omogućuju pomicanje kožice.
Prvo skinite lak sa noktiju posebnom otopinom za tu svrhu (čisti aceton je prejak). Nakon toga nanesite na kožicu posebno sredstvo za omekšavanje kožice (cuticle remover) ili nokte namočite u sapunskoj kupci. Kad vam kožica omekša potisnite je štapićem.
2. Oblikujte nokte turpijicom
Kako bi spriječili pucanje ili lomljenje noktiju, te da bi vam nokti ljepše izgledali, redovito ih turpijajte i podrezujte. Pri tome pazite da vam svi nokti budu iste duljine.
3. Poliranje noktiju
Jednom tjedno polirajte nokte kako bi poboljšali cirkulaciju. Polirajte nokte na jednoj ruci barem dvije minute, ali pazite da vam pritisak nije prejak, kako ne bi oštetili nokte. Za ovo možete koristiti četku za nokte. Nakon poliranja nanesite ulje na nokte kako bi bili zdraviji i jači.
4. Vlaženje
Uvijek imajte pri ruci kremu za ruke, pa čim osjetite da su vam ruke suhe ili im treba zaštita, namažite ih kremom.
5. Bijela olovka za nokte
Ovo vam je odlčno za poboljšavanje izgleda noktiju. Nanesite olovku ispod rubova noktiju – to će vam izraziti boju noktiju i izgledati će vam uredni i čisti.
6. Hrana za nokte
Ako imate neki od slijedećih simptoma, bilo bi dobro da promijenite prehranu:

· manjak vitamina A i kalcija vam se može manifestirati kroz suhe i lomljive nokte.
· nokti savinuti prema dolje znak su pomanjkanja proteina, folne kiseline i vitamina C.
· vertikalne linije na noktima ukazuju na slabu probavu i apsorpciju minerala ili proteina i manjak vitamina B12 i željeza.
· manjak vitamina B12 može dovesti do suhih, vrlo zaobljenih rubova nokta  ili tamnije boje.
· bijele točke na noktima pokazuju manjak kalcija i cinka.
· tamnocrvena boja indicira slab metabolizam zbog konzumacije teške, slane i masne hrane.
· žućkasti nokti ukazuju na nepravilan rad jetre.
· plavi nokti mogu biti posljedica nepravilnog rada pluća i srca.
· anemija, slaba cirkulacija i slabi energetski nivo u jetri i bubrezima mogu se manifestirati kroz blijede nokte.
Kako bi vam nokti bili zdravi i lijepi povećajte unos kalcija, te kroz prehranu uzimajte dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: sumpor, željezo, silicij, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine: D, A i E.
7. Lakiranje noktiju
Kao podlogu stavite bezbojni lak koji štiti nokte od "listanja" i pucanja, te čini nanos laka u boji jednoličnijim. Obojeni lak se može stavljati u dva sloja jer će drugi sloj pojačati trajnost nanosa, kao i boju i sjaj. Svaki sloj laka se mora  osušiti prije nego se nanosi novi.
8. Držite lak za nokte na hladnom mjestu
Nemojte lak za nokte držati na toplom jer će se promijeniti konzistentnost, pa bi bilo dobro da ga držite na hladnom mejstu.
9. Manje je više
Nemojte skidati i ponovno nanositi lak za nokte više od jednom ili dva puta na tjedan. Ovo će isušiti vaše nokte. Bilo bi dobro da za uklanjanje laka za nokte koristite sredstvo koje ujedno vlaži nokte.
10. Masaža ruku
Masažom ruku poboljšavate cirkulaciju i povoljno utječete na zdrav rast noktiju. Ovo je i savršeni način da opustite mišiće ruke i osjećate se izvrsno.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian