Open top menu
subota, 7. lipnja 2014.




Odlican kolac socan i ukusan a djeca ga naprosto obozavaju. cesto ga pravim iako nije bas jednostavan ali je dekorativan i ukusan

Sastojci

     6 zumanjaka
     250 g secera
     3 kasike vode
     1 soljica za kafu ulja
     100 g brasna
     2 kasike gustina
     1 prasak za pecivo
     2 kasike kakaa
     6 bjelanjaka snijeg
     5 dl crne skuhane kafe
     2 kasike brasna
     2 dl mlijeka
     4 zumanjka
     4 kasike secera
     1 vanilin secer
     250 g margarina
     4 bjelanjka
     250 g secera
     1/2 solje vode
     100 g cokolade
     1/2 soljice ulja


Priprema

    KORE:
umutiti 6 bjelanjaka u cvrst snijeg. posebno umutiti 6 zutanjaka sa 250 g secera. dodati 3 kasike vode, 1 soljicu ulja, 100 g brasna, 2 kasike gustina, 1 prasak za pecivo, 2 kasike kakaa. dobro umutiti i dodati snijeg od bjelanjaka. peci na 200'c dok ne porumeni. pecen kolac uzduzno prerezati i kore namociti sa 5 dl crne kafe. mogu se ispeci i dvije kore posebno.  

    KREMA:
    skuhati 2 kasike brasna, 2 dl mlijeka. 4 zumanjka, 4 kasike secera i 1 vanilin secer.kuhati dok se ne zgusne par minuta. skinuti sa peci i povremeno promijesati. u hladnu filu dodati 250 g margarina. dobro umutiti.  

    BIJELA GLAZURA:
    umutiti cvrst snijeg od 4 bjelanjka. u malo vode toliko da pokrije secer skuhati secer da se otopi i zatim vruce sipati u snijeg stalno miksajuci.  

    COKOLADNA GLAZURA:
    100 g cokolade otopiti sa 1/2 soljice ulja.  

    REDOSLJED:
     vratiti prvu koru biskvita u lim o kojem se pekao klac. natopiti polovinom kahane kafe i premazati kremom na nju poloziti drugu koru pa i nju natopiti kafom(polako kasikom) odozgo ide bijela glazura. staviti u frizider da se malo stegne pa preko bijele glazure staviti cokoladnu glazuru. (coolinarika.com)

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian