Open top menu
utorak, 17. lipnja 2014.


Ova torta osim što ima fenomenalan ukus i prepuna je voća, izgleda posve neobično, drugačije i oduševiće goste na vašoj svečanoj večeri. Spiralna voćna torta neka bude vaš sledeći kulinarski projekat.


Ova torta je jedna od onih koje bez ikakve posebne dekoracije izgledaju privlačno i nesvakidašnje, a ruku na srce za to  vam nije potrebno neko posebno umeće. Slaže se, odnosno mota se malko drugačije od klasičnih torti i u tome je njena posebnost. Recept smo pronašli na Sugarhero blogu i sa zadovoljstvom vam ga prenosimo.


Potrebni sastojci:

Za koru
  • 120 g brašna
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 125 ml ulja
  • 60 ml vode
  • 4 žumanca
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 1 kašičica ekstrakta badema
  • 6 belanaca
  • Malo sirćeta


Za kremu
  • 3 šolje pavlake za šlag
  • 90 g šećera u prahu
  • 30 g kako praha
  • 340 g svežih malina
  • 1/3 šolje listića badema
  • Narendana čokolada
tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom (veoma važno). Rernu uključite da se greje na 160C.
U posudi izmešajte brašno, ¾ šolje šećera, prašak za pecivo i so, a u posebnoj posudi umutite žumanca, ulje, vodu i oba ekstrakta.
spiralna-torta

Belanca mutite mikserom u posebnoj posudi prvo na laganoj pa jačoj brzini, a za vreme mućenja dodajte par kapi sirćeta i postepeno dodavajte preostali šećer – kašiku po kašiku. Mutite dok belanca ne postanu sjajna i čvrsta.
Smesu od žumanaca umešajte u suve sastojke i sve sjedinite, a zatim malo po malo dodavajte belanca i nežno mešajte dok smesa ne postane jednolična. Dobijeno testo sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 18-20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se hladi, a dok čekate, u frižider stavite metlice od miksera i praznu posudu u kojoj ćete mutiti slatku pavlaku.
Pavlaku sipajte u ohlađenu posudu, a po vrhu pospite kakao i šećer pa sve mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, ali pazite da ne preterate da ne dobijete grudvice. Maline grubo naseckajte, a nekoliko ostavite celih za dekoraciju.
Koru u tepsiji izrežite na pet jednakih traka – horizontalno. Malo više od polovine kreme premažite preko kore i izravnajte površinu, a odozgo poslažite naseckane maline i listiće badema te ih dlanovima lagano utisnite u kremu.
Prvu traku premazane kore lagano urolajte i uspravno postavite na centar tanjira za posluživanje. Drugu traku urolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponavljajte dok ne dođete do kraja. Stranice torte premažite preostalom kremom, a po vrhu je ukrasite celim malinama i narendanom čokoladom. Ostavite da se haldi u frižideru najmanje sat vremena pre služenja.

Read more at http://lifepressmagazin.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian