Open top menu
nedjelja, 22. lipnja 2014.


Zašto je potrebno jesti (ili piti) ciklu, čudotvornu 'kraljicu iz zemlje'

Poznata je po svojim anti-kancerogenim tvarima i karotenoidima, bogat je izvor folne kiseline, sadrži većinu potrebnih minerala, liječi slabokrvnost, snizuje kolesterol... Cikla, koju zovu i 'kraljica iz zemlje' je namirnica koju treba konzumirati svakoga dana.


Cikla je po svojim karakteristikama jedna od najhranjivijih namirnica koje možete svakodnevno konzumirati, te predstavlja idealan izbor tijekom ovih zimskih mjeseci.

Osim što je poznata zbog anti-kancerogenih tvari i karotenoida, bogat je izvor folne kiseline, a prepuna je i antioksidansa, kojima organizam duguje zaštitu od prijevremenog starenja. 




Ljekovita svojstva

Bogata je mikroelementima kao što su jod, bakar, selen i vanadij, a od prijekopotrebnih minerala sadrži kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo. Cikla se koristi za čišćenje organizma od toksina te predstavlja najbolji prirodni lijek u liječenju slabokrvnosti. 

Osim toga cikla je bogata betaninom i betainom što je izuzetno važno za krvne žile, funkciju jetre i žuči, reguliranje krvnog tlaka i snižavanje kolesterola do čak 40 posto. 

Biljna boja antocijan suzbija rast stanica tumora, pa je cikla odlična za zaštitu od rendgenskog i radioaktivnog zračenja, te se koristi kao lijek za liječenje posljedica tih zračenja. 

Kako uzimati ciklu?

Iako se cikla može konzumirati u kuhanom obliku, najbolje ju je uzimati u sirovu. Tijekom ovih hladnih dana mnogi je konzumiraju i ukiseljenu, no najbolje je piti sok od cikle, koji je vrlo jednostavan za napraviti. Samo je izmiksate te po želji dodate mrkvu, jabuku, limun ili što god vam padne na pamet i vaša dnevna doza zdravlja je podmirena. 

http://magazin.net.hr/

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian