Open top menu
četvrtak, 3. srpnja 2014.




Preplanulost je znak da ste ovog leta uživali u sunčanju, što se ne može baš reći za vašu kožu. Nećete je zaštititi samo kozmetičkim preparatima, jer, ma koliko ih koristili, ukoliko se ne budete pravilno hranili i unosili dovoljno tečnosti, vaša koža će patiti.



Pobrinite se blagovremeno da smanjite štetno delovanjesunčevih zraka na kožu. Zdravlje i lepota uvek dolaze iznutra, te se tako i način ishrane vidi na vašoj koži. Raznovrsnost, uravnoteženost i kvalitet namirnica ključni su faktori za bolje zdravlje kako celog organizma, tako i kože.
NAMIRNICE ZA SAVRšEN IZGLED


Odavno je poznato da je za lepu i zdravu kožu neophodan dovoljan unos vitamina B grupe u kombinaciji sa beta-karotinom. Takođe, hrana bogata likopenom, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i svemogućim vitaminom C koji učestvuje u stvaranju kolagena, pomoći će da vam koža što duže bude meka i baršunasta. Ishrana koja sadrži hleb od integralnih žitarica, mahunarke, ribu, maslinovo ulje, povrće i voće, naročito sezonsko - paradajz, lubenice, grožđe,borovnice, šljive, kao i dovoljno tečnosti, zaštitiće vašu kožu od oštećenja koja slobodni radikali nanose ćelijama. Integralne žitarice, ćuretina, teleća džigerica, crveno meso, tunjevina, plodovi mora i posebno brazilski orah - bogati su selenom koji ima važnu ulogu u zdravlju ćelija kože. Pojedine studije pokazaju da ishrana namirnicama bogatim selenom može značajno umanjiti oštećenja kože. Da bi vaša koža bila elastična, meka i vlažna, obezbedite joj dovoljnu hidrataciju. Supe, sokovi, biljni čajevi i, pre svega, mineralna voda u količini od preporučenih osam čaša dnevno, odložiće starenje kože koje je svakako neminovno, ali ne mora da bude ni "pre vremena".
VINOGRAD - IZVOR LEPOTE I ZDRAVLJA
Grožđe je poslednjih godina u zenitu kozmetičke industrije. Spolja dezinfikuje, čisti i sužava pore, a blagotvorno je zbog izobilja vitamina A, B, C i E, minerala - natrijuma, fosfora, gvožđa U košticama grožđa ima polifenola, poznatog antioksidanta, koji štiti ćelije od raznih oštećenja, najčešće od štetnog zračenja.
RECEPT ZA LEPU KOŽU: GRILOVANA TUNJEVINA
Sastojci: 2 kašike soja sosa, 1 dl soka od pomorandže, 2 kašike vinskog sirćeta, 1 kašika smeđeg šećera, 1 kašika strugane kore od pomorandže, 1 čen belog luka, pola kašičice čili sosa, 2 kašike maslinovog ulja, oko 450 g sveže tunjevine - nekoliko šnicli, 300 g tikvica, 300 g patlidžana, 1 glavica crvenog luka, 1 glavica zelene salate, 1 kašika svežih listova bosiljka, 50 g sitno seckanog brazilskog oraha, so, biber
Priprema: Napraviti marinadu od soja sosa, soka i kore od pomorandže, sirćeta, šećera, izgnječenog čili sosa, pa marinirati tunjevinu oko pola sata, staviti je u zagrejan tiganj sa malo maslinovog ulja. Peći oko 5 minuta sa svake strane. Izvaditi tunjevinu, te u isti tiganj poređati na kolutiće iseckane tikvice, patlidžan i crveni luk, posoliti, pobiberiti i grilovati 7-8 minuta. Na tanjire staviti po četiri-pet listova zelene salate, parče ribe, grilovano povrće, posuti bosiljkom i seckanim brazilskim orahom.
Koža je najveći organ tela koji ima ulogu da nas štiti od raznih mikroorganizama, da spreči preveliki gubitak tečnosti, kao i da reguliše temperaturu tela. Svake četiri nedelje odbacuju se odumrle ćelije, što znači da se koža u potpunosti obnavlja svakih 28 dana. Ono što budete jeli u tom periodu, kao i uticaj raznih faktora - pušenja, alkohola, izlaganja suncu, pa čak i uzimanja antibiotika, verno će se preslikati na vašu kožu.
Zeleni čaj zaslužuje posebno mesto među napicima koji pomažu koži u borbi protiv infekcija i upala, a posebno je delotvoran u zaštiti ćelijskih membrana, pa se tako preporučuje i kao preventive u smanjenju rizika od raka kože.

Izvor: kuhinjica.rs
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian