Open top menu
srijeda, 2. srpnja 2014.



Najosnovniji recept za pečenje ribe


Sastojci:



Riba srednje veličine

1/4 šolje maslinovog ulja

2 čena belog luka, sitno iseckanog

Šaka svežeg peršuna, iseckanog

So i biber

1 limun


Priprema:

Zagrejte rernu na 220C (430F).
Očistite i operite ribu. Papirnatim ubrusom je osušite. Nožem paralelno zasecite ribu tri puta. Posolite i pobiberite ribu sa obe strane i unutra. Iseckani beli luk i peršun pomešajte sa malo maslinovog ulja i limunovim sokom i time ispunite unutrašnjost ribe, a možete malo da stavite i po gornjoj površini. Prelijte ribu maslinovim uljem i preostalim limunovim sokom.
Pecite ribu u rerni 10-15 minuta, zavisi od veličine i jačine rerne. Ja često pečem 10 minuta, a onda uključim gril (broil) i pečem još 5 minuta ne bi li dobila hrskavu koricu. 




Ovim sastojcima možete dodavati mnoge druge ili ih zameniti, recimo umesto maslinovog ulja staviti puter. Dodatak belog vina će dati ribi neverovatno dobar ukus.


Ostale sastojke koje preporučujem su mirođija za losos, senf, puter i pinjoli za Cod, mladi luk, limeta, majčina dušica, čaj, origano, žalfija, đumbir, paradajz, misline, kapar, itd. Takođe, ribu možete peći u plehu zajedno sa raznim povrćem kao što je komorač, krompir, brokoli...


Veoma interesantna tehnika spremanja ribe jeste riba u paketićima. To je francuska tehnika koja se zove en papilotte. Paketići se prave od masne hartije u kojoj se stavi riba, sa začinskim biljem i vinom i onda se dobro zatvori i peče. Najbolje je da za to kotistite riblje filete.






Izvor: http://soibiber.blogspot.com/

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian