Open top menu
utorak, 8. srpnja 2014.

Ako ste ljubitelj talijanske kuhinje, znate da gotovo niti jedan obrok ne može proći bez tjestenine. Doista, jela s tjesteninom vrlo se lako i brzo pripremaju te ih je moguće spremiti u bezbroj kombinacija. U svakom slučaju, domaća tjestenina neusporedivo je ukusnija od one kupovne, pa vam u nastavku donosimo jedan brz i jednostavan recept!

Sastojci za domaću tjesteninu:

300g oštrog brašna
2 jajeta
1/2 kašičice soli
1 kašika ulja
voda po potrebi



Priprema tjestenine:

Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka. Dodavati po jednu kašiku vode, dok se brašno ne poveže. Ostaviti tijesto u frižoder pola sata. Zatim podijliti ga u dvije loptice i svaku valjati ručno (ili, naravno, mašinom za tjestinu ako imate) dok ne postane veoma tanko. Zatim sjeći na željene oblike i kuhati u posoljenoj vodi vrlo kratko, dok ne isplivaju na površinu. Tjesteninu zatim izvadite u vatrostalnu posudu. Sada pripremamo varijantu bolonjeze sosa za koji sam koristila komad junetine koji je ostao od prethodnog ručka;

Sastojci:

Komad junetine ponovo skuhati (oko 300g; komad koji je već ostao od prethodnog ručka)
pola glavice crvenog luka
pola mrkve
1 čehno bijelog luka
prstohvat origana i bosiljka
malo vegete, soli, bibera i crvene paprike
paradajz pire 0,5 dl
voda 0,5dl
Komad tvrdog sira (trapist ili gauda) oko 150g

Priprema:

Sitno sjeckan luk i mrku kratko prodinstati na ulju, dodati bijeli luk, zatim origano i bosiljak i dodamo isfaširano kuhano meso. Ako je komad mesa koji ste kuhali već ranije bio začinjen, dodajte manje vegete, soli, paprike i bibera. Kada se sve kratko prodinsta, sve preliti vodom i paradajz pireom i pustiti da se malo kuha. Ako želite možete ubaciti i kašiku ajvara za još bogatiju aromu. Cijeli sos potom preliti u već  kuhane tjestenine koje smo posložili u vatrostalnu tavu. Narezati sir preko i u rerni zapeći dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju.

Ekonomičnost

Ovo jelo će biti dovoljno za 4 osobe (malo jače od 200g po osobi) i ekonomično je, posebno imajući u vidu da ste pripremili domaću tjesteninu. Svi navedeni sastojci, izračunali smo, koštaće vas 4 KM, što znači 1KM po osobi! Čak je fantastičnog okusa i kada malo odstoji.


S.M. | Namirnice.ba
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian