Open top menu
nedjelja, 6. srpnja 2014.Recept je baš star, moja mama ga je davno dobila od kume, a kuma od ko zna koga. Da je starinski vidi se i po sastojcima - brašno, voda, mleko i mast. A krajnji rezultat je lepši nego najfinije puter kifle. Meni zaista nedostaju reči da ih opišem na pravi način, pa da pokušam ovako - kada bi se najpaperjastiji oblak pretvorio u kiflu, pretvorio bi se svakako baš u ovu kiflu! :)) 

 

 

Sastojci:

 

 

Testo:


250ml vode
250ml mleka
40g svežeg kvasca
1 kašika šećera
700-750g mekog brašna
2 kašikice soli

 

 

Ostalo:


raskravljena mast
malo mleka
malo soli

 

 Postupak:

 1. Pomešati vodu i mleko, ugrejati da bude mlako, pa sipati u posudu za mešenja testa. Dodati izmrvljeni kvasac i šećer, pa sačekati da kvasac nadođe.
 2. Nadošlom kvascu dodati malo brašna pomešanog sa solju, pa meseći dodati ostatak brašna. Umesiti glatko, ujednačeno testo, istresti ga na blago nabrašnavljenu podlogu i podeliti na dva jednaka dela. Formirati dve okrugle jufkice, pa ih ostaviti na nabrašnavljenoj podlozi da odmore 15ak min.
 3. Na sto rasprostrti stolnjak, sredinu stolnjaka posuti brašnom, na brašno staviti jednu jufku, lagano i nju nabrašnaviti pa je dalje po ovom uputstvu razvući kao koru za pitu, ali samo na veličinu stola.
 4. Razvučenu koru isprelivati raskravljenom mašću, baš kao što se preliva kora za pitu. Koru sa duže strane pomoću stolnjaka zarolati do sredine stola. 
 5. Sa suprotne strane, koru takođe zarolati do sredine stola, pa dobijene dve "rolne" razdvojiti oštrim nožem ili još bolje točkićem za sečenje.
 6. Rolne seći na kiflice, odnosno rolnice, dužine 6-7cm, pa ih slagati na pleh obložen papirom za pečenje. Na isti način postupiti i sa drugom jufkom. Dobićete dva velika pleha kiflica. Složene kiflice ostaviti na toplom mestu da kisnu 1h. Kada uskisnu, kiflice će biti naduvane i pune mehurova :)
 7. Neposredno pre pečenja, kiflice premazati pomoću četkice hladnim mlekom i posuti solju. Peći 10-15min. u rerni prethodno zagrejanoj na 230°C, da lepo porumene.
 8. Pečene kiflice četkicom premazati sa malo raskravljene masti. Neće biti premasne, zapravo neće biti uopšte masne, već - taman. U svakom slučaju, količina utrošene masnoće je daleko manja nego da je recimo u testo stavljeno 250g margarina ili maslaca, kako mnogi recepti preporučuju.
 9. Kiflice će spolja imati mikronski tanku, hrskavu koricu, a iznutra nestvarno meko i lagano testo... :)
 10. Služiti tople, samostalno ili uz jogurt, belu kafu... po želji.

 1. Izvor: http://imehrane.blogspot.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian