Open top menu
petak, 11. srpnja 2014.



Sam naziv vam govori da je ova torta bogatstvo ukusa i savršena je za posebne prilike. Neka torta od malina, limuna i kokosa krasi vašu prolećnu trpezu.
Dosta vam je čokolade i teških kolača? Ova osvežavajuća torta je onda kao stvorena za vas. Iako je bogata, sastavljena od mnoštva namirnica, lagana je kao perce i topiće vam se u ustima.

Potrebni sastojci:

tortamaline2

Za kore:
  • 245 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 300 ml mleka
  • 4 belanca
  • 300 g šećera
  • 2 kašičice naribane limunove korice
  • 110 g putera
  • ½ kašičice ekstrakta limuna


Krema od limuna
  • 200g šećera
  • 4 belanca
  • 340 g putera
  • 60 ml sveže ceđenog soka limuna
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
Još
  • džem od malina
  • 1 ½ šolja kokosovog brašna
Uključite rernu da se greje na 170C, a dva okrugla kalupa promera 22 cm namastite i dno obložite papirom za pečenje.
U srednje velikoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i so pa ostavite sa strane. U posebnoj posudi izmešajte belanca i mleko pa ostavite sa strane.
tortamaline4

U trećoj posudi izmešajte šećer i limunovu kociru i sve lepo sjedinite, dodajte puter i mutite mikserom dok ne postane penasto, 4-5 minuta pa dodajte i ekstrakt.
Nakon toga u puter naizmenično sipajte brašno i smesu belanaca i mleka počevši sa brašnom dok se sve ne sjedini i pretvori u glatko testo.
Podelite testo na dva jednaka dela i sipajte u pripremljene kalupe. Pecite 30-35 minuta. Kore izvadite iz kalupa i ostavite da se hlade na žici za hlađenje.
Za kremu mikserom mutite belanca i šećer iznad pare, konstantno mešajući dok smesa ne postane topla na dodir, a šećer se u potpunosti ne otopi. Sklonite belance sa pare i mutite mikserom dok ne dobijete glatku meringu.
tortamaline

Meringu prespite u hladnu posudu pa sa čistim metlicama lagano mutite dok se ne ohladi. Kad su se belanca ohladila dodajte puter (malo po malo) i nastavite miksati 6-10 minuta da se sve lepo sjedini.
U početku će vam smesa izgledati grudvasto, ali ne brinite, samo nastavite mutiti. Kad je krema postala glatka dodajte limunov sok, malo po malo, a na samom kraju umešajte i vanila ekstrakt.
Spremni ste za slaganje torte!
Svaku koru presecite na dva dela horizontalno i jednu koru stavite na tanjir za posluživanje. Koru premažite džemom od maline u tankom sloju, a preko džema stavite sloj kreme od limuna. Kremu ćete preko džema lakše naneti ako je stavite u vrećicu za ukrašavanje. Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore.
Na samom kraju celu tortu premažite kremom od limuna, a vrh i stranice torte bogato pospite kokosovim brašnom.

Read more at http://lifepressmagazin.com/


Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian