Open top menu
subota, 5. srpnja 2014.


Da, ove namirnice zaista jesu zdrave i pune dobrih nutritivnih vrijednosti, no i u njima se skriva zamka. Naime, niti s njima se ne treba previše opuštati jer su prepune kalorija. Otkrijte koje su to namirnice.Maslinovo ulje
Ima visok udio dobrih masti koje mogu pomoći pri smanjenju rizika od srčanih bolesti. Sva ulja su visokokalorična, ali maslinovo ulje je jedno od najzdravijih. Držite ga na tamnom mjestu i sobnoj temperaturi. Nakon što ga otvorite, iskoristite ga u roku od šest mjeseci jer nakon toga gubi hranjive vrijednosti. Kašika maslinovog ulja sadrži 120 kalorija. 
Avokado
Dobar je za srce te je izvrstan antioksidans bogat vlaknima. Jedan avokado ima 290 kalorija. 
Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi obiluju bjelančevinama, dobrim mastima i vlaknima te su odličan antioksidans. Osim toga bogati su vitaminom E, magnezijumom, cinkom, folnom kiselinom i kalijem. Međutim, 30 grama, primjerice, badema, sadrži 164 kalorije, dok 30 grama suncokretovih sjemenki ima čak 140 kalorija. 
Granola
Ta mješavina raznih žitarica, orašastih plodova i sušenog voća mnogima je omiljeni doručak. Iako se taj miks preporučuje kao zdrav obrok, on može itekako biti potpuno suprotno. Naime, možr obilovati šećerom, rafiniranim žitaricama i lošim mastima. U 150 grama granole nalazi se između 200 i 300 kalorija, a u musliju, čak i onom bez dodatih šećera, krije se 200 kalorija. 
Jaja
Izvrstan su izvor proteina, luteina, kolina, vitamina D i karotenoida koji su snažan antioksidans. Suprotno uvriježenom mišljenju, jaja ne povećavaju nivo holesterola u krvi. Međuti, samo dva jaja sadrže 148 kalorija.


Izvor: magazin.net.hrFloating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian