Open top menu
petak, 4. srpnja 2014.

Iako mnogi, barem prema svakodnevnoj komunikaciji o meteorološkim (ne)prilikama, pod utiskom promjenljivog i relativno kišovitog vremena to i ne primjećuju, ova nam je godina do sada bila iznuzetno topla, a tako će se, po svemu sudeći, i nastaviti. Barem u sljedeća tri, četiri mjeseca.


Preliminarna analiza trenutno dostupnih podataka s meteoroloških postaja hrvatskog Državnog hidrometeorloškog zavoda Hrvatske (www.meteo.hr) ukazuje na klimatološku ocjenu proteklog mjeseca za temperaturu u većini Hrvatske “toplo” i “vrlo toplo“, te za oborine – od “normalnog“ do čak “ekstremno kišovitog“, barem prema klimatološkom razdoblju 1961-90., piše poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula u članku objavljenom na web stranici Hrvatske radiotelevizije (HRT).



Pritom je u nekim mjestima zabilježen manji nedostatak oborina u odnosu na količine uobičajene za šesti mjesec, kao recimo na većem dijelu sjevernog Jadrana, pa i ponegdje u unutrašnjosti, ali je istovremeno u Dubrovniku i Komiži ovo bio najkišovitiji šesti mjesec u posljednjih 50-tak godina, od kada postoje službena mjerenja.

Vakula ističe da je prva polovina godine u većem dijelu Hrvatske bila gotovo najtoplija u posljednjih pedesetak godina, od kada uglavnom postoje službena mjerenja DHMZ-a. Toplija je bila samo prva polovina 2007. godine!

Dugoročne prognoze Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) iz Readinga u Velikoj Britaniji za drugu polovinu godine, za Hrvatsku i okolicu, nastavljaju već započetu “priču” pozitivnog odstupanja srednje mjesečne temperature sve do desetog mjeseca, a ni u zadnja dva mjeseca ove godine ne bi trebalo biti osobite hladnoće.


Izvor:doznajemo.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian