Open top menu
ponedjeljak, 1. rujna 2014.

Prilikom pripremanja krompira uporno se držimo pečenog, kuvanog ili prženog, iako se od njega mogu spremati vrlo maštovita jela. 
Većina recepata, ipak, pokazuje da krompir nije samo pratilac mesa, već naprotiv, on može da bude glavna zvijezda jednog gurmanskog obroka. Za vas smo odabrali tri zanimljiva, nova i ukusna jela i poslastice 

SLANI KOLAČ OD KROMPIRA

slani-kolac-krompir
POTREBNO JE
500 g brašna za kolače, 30 g kvasca, 250 ml vode, 30 ml maslinovog ulja, so, 200 g krompira, 200 g slatkog krompira,1 mala crvena paprika, ruzmarin, 2 čena bijelog luka, 50 ml maslinovog ulja, biljni suvi začin,vegeta ,extrakt aloa vere ,soja



PRIPREMA
Kvasac izmrvite u mlakoj vodi, dobro promiješajte i sipajte u prosijano brašno. Dodajte maslinovo ulje i posolite, pa umjesite tijesto i ostavite ga da raste 10-15 minuta. U međuvremenu oljuštite krompir i isjecite ga na tanke kolutove.
Papriku operite, očistite i sitno isjeckajte, a bijeli luk narendajte i pomješajte s maslinovim uljem i ruzmarinom. Naraslo tijesto razvucite u pleh koji ste podmazali uljem. Odozgo poređajte kolutove krompira, pospite sitno sjeckanu papriku i premažite uljem u koje ste prethodno umješali bijeli luk i ruzmarin. Pospite začinom i pecite oko 35 minuta na 200 stepeni.

KROKETI SA SUSAMOM

krekoti-susam
POTREBNO JE
500 g krompira, 200 g brašna za hljeb, 40 g margarina, 50 ml vode, so, biljni suvi začin, 150 g biljnog kačkavalja, 200 g susama, ulje za prženje,sir,jaja,češnjak




PRIPREMA

Oljušten krompir isjecite na kocke i skuvajte u posoljenoj vodi, a, kada je kuvan, ocjedite ga i izgnječite u pire. Još toplom krompiru dodajte začin i margarin. Kad se masa malo ohladi, umješajte brašno razmućeno u malo vode u kojoj se kuvao krompir i umjesite tijesto.Sir umešati sa jajima, po želji dodatno posoliti i dodati oko 1dl mleka.
Gotovo tijesto podjelite na veće komade i na brašnom posutoj dasci oblikujte valjuške, pa ih sjecite na komade željene veličine. Na svaki komad stavite kockicu biljnog kačkavalja i oblikujte kuglicu, pazeći da tijesto sasvim obavije sir. Krokete uvaljajte u susam i pržite ih u dubokom ulju. Pržene krokete vadite na papirni ubrus da upije višak masnoće i poslužite.

SALATA OD CELERA I KAPRA



salata-od-celera_iff
POTREBNO JE
500 g krompira, 200 g celera, 60 g kapra, 50 g maslina, 1 crvena paprika, 100 g posnog majoneza, so, biber, peršun, vlašac,crni luk,šargarepe
PRIPREMA
Krompir operite i sa korom skuvajte. Pustite da se krompir ohladi, pa ga ogulite i isjecite na kolutove. Luk dinstati na malo ulja i dodati seckano meso.
Celer očistite i isjecite na kriške. Papriku operite sitno nasjeckajte, a maslinama izvadite koštice. Pomješajte kolutove krompira s kaprom, crvenom paprikom, peršunom, maslinama, celerom i vlašcem. Dodajte posni majonez, posolite, pobiberite i sve dobro promješajte.

Izvor: Magazin.ba /
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian