Open top menu
srijeda, 21. siječnja 2015.

Jafa keks je jedan od najomiljenijih slatkiša za sve uzraste. Zašto ga ne biste probali napraviti sami. Pročitajte koliko je jednostavno.

Sastojci (za 12 keksića):


  • 135 gr želea od narandže, narezan na kockice
  • 1 kašika marmelade od narandže
  • 125 ml kipuće vode
  • 2 jajeta
  • 50 gr šećera
  • 50 gr brašna
  • 200 gr tamne čokolade



Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni C i nauljite mafin kalupe. Žele isjeckajte na komadiće i izmiješajte sa marmeladom i kipućom vodom – miješajte dok se žele ne rastopi. Smjesu uspite u tepsiju u sloju debljine 1cm, pa stavite u frižider da se stegne.
Da biste napravili biskvit mutite jaja i šećer dok ne dobijete izdašnu smjesu. Dodajte brašno, pa dobro izmiješajte. Rasporedite smjesu jednako u 12 mafin kalupa (ili u posebnu tepsiju za keksiće, koja je malo plića od tepsije za mafin kalupe). Pecite 10-tak minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.
Izrežite od stegnutog želea 12 malih diskova, pa po jedan stavite na okrugle biskvite.
Čokoladu otopite na pari, pa prelijte preko želea i biskvita. Biskvit i žele možete ostaviti u mafin kalupima ili ih poredati na tepsiju obloženu paprom za pečenje prije prelivanja čokoladom.
Ostavite da se stegnu. Možete ih prije toga posuti u ukrasnim mrvicama, usitnjenim orašastim plodovima i sličnim ukrasima.



Izvor: devetmeseci.net
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian