Open top menu
petak, 23. siječnja 2015.

Najmirisnija i najmekša štrudla koju sam probala.



Sastojci


Tijesto
 30 dag oštrog brašna
 45 dag mekog brašna
 12 dag šećera
 10 gr suhog kvasca
 50 gr maslaca
 0,5 dcl ulja
 2 dcl jogurta
 1,5 dcl mlijeka
 1 puna žličica limunove korice
 1 puna žličica narančine korice
 1 puna žličica soli
 3 žumanjca (veća jaja)

Nadjev za jednu štrudlicu

 6-7 žlica marmelade

Nadjev za jednu štrudlicu
 200 gr mljevenih lješnjaka
 malo limunove korice, malo ruma
 malo mlijeka 0,5-1dcl
 par žlica šećera
 10gr maslaca



Priprema

U toplo mlijeko dodajte suhi kvas, žličicu šećera i brašna, pa ostavite par minuti da vam malo naraste. Žumanjca, rastopljeni i prohlađeni maslac, ulje, limunovu koricu, narančinu koricu i jogurt sobne temperature izmješajte pjenjačom u jednoliku smjesu. Obje vrste brašna, šećer i sol također izmješajte.
U mješavinu brašna dodajte kvasac i smjesu od žumanjaca, pa zamijesite sjajno i glatko tijesto. Potrebno ga je mijesiti nekih desetak minuta. Ostavite ga na sobnoj temperaturi da se odmori nekih pola sata. Ne treba narasti, samo da se malo odmori.
Podijelite ga u tri dijela. Svaki dio razvucite u oblik pravokutnika, pa ga premažite marmeladom ili nekim drugim filom po vašoj želji. Zarolajte kraću stranu kako bi dobili finu lijepu štrudlicu s puno krugova. Stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ja imam naviku svaku štrudlicu staviti na svoj papir za pečenje tako da mi se ne spoje tokom pečenja. Ostavite štrudlice, pokrivene kuhinjskom krpom, tako u tepsiji na sobnoj temperaturi par sati dok vam se volumen ne udvostrući. Sve će ovisiti koliko vam je toplo u kuhinji. Pećnicu zagrijte na 180°C, pa stavite peći štrudlice nekih 40-45 minuta. Vruće premažite slatkom vodicom. Žlicu šećera rastopite u malo vode. Pokrijte ih kuhinjskim ubrusima i ostavite da se ohlade. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.
Ove štrudlice sam filovala s marmeladom od šipka. Ako ih filujem s lješnjacima ili orasima, onda orahe izmješam s par žlica šećera, limunovom koricom, malo ruma, pa pofurim s kipućim mlijekom, dodam malo maslaca i dobro izmješam. Ohladim i onda premažem štrudlice.


coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian