Open top menu
subota, 24. siječnja 2015.

Koliko je đumbir zdrav i koliko ga rado doktori preporučuju odavno nam je poznato, ali kako da ga uzgajamo u saksiji kod kuće uči nas blogerka Kristina iz Portlanda, SAD.




Jedini materijal koji će vam biti potreban je saksija sa zemljom i kupljeni korijen đumbira koji po svom obliku podsjeća na ljudsku šaku. Najbolje je izabrati "ruku" sa što više "prstiju". Kako biste dobili što više plodova, neophodno je izlomiti pipke đumbira na više djelova.

Kako se đumbir sadi

Stavite u saksiju jedan "prst" đumbira i ne zaboravite da mora biti na površini zemlje. Vodite računa da ne zatrpate đumbir zemljom jer to je glavni trik da vam sadnja uspije. Zalivajte često. Ne traži dosta svjetla, ali traži toplotu.



Kristina savjetuje da ga posadite kao kućnu biljku u ranu jesen, a kada dođe proljeće da ga prebacite u baštu. Kada prebacujete biljku iz saksije u baštu, neophodno je izabrati mjesto sa rastresitom zemljom i redovno zalivajte. Kristina tvrdi da ne treba da se brinite oko štetočina i nekih problema koji mogu napasti biljku.



Ukoliko se brinete o svojoj biljci po Kristininim savjetima, zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 cm. Ostavite da izdanak raste od 3 do 5 mjeseci prije nego što počnete da koristite nove gomolje koji će se pojaviti u zemlji.

http://www.zenasamja.me/ / http://kuhinja-i-ideje.blogspot.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian