Open top menu
petak, 27. veljače 2015.

Kad mi neko spomene krofne voda mi krene na usta :D. Vazdušaste i meke, ma prste da poližeš! Često mesim razne vrste testa a krofnice su mi nekako na brzinu pa kad nam se prijede nešto slatko ja to očas posla :). Uglavnom sam ih spremala kao uštipke, sa tu i tamo po nekom izmenom ali kada  je suprugova sestra izrazila želju za pravim domaćim krofnicama bacila sam se u potragu po internetu za nekim dobrim receptom. I svi su više manje isti a ja nisam htela da rizikujem pa sam iskoristila svoje znanje i u testo za moje kiflice dodala vanilin šećer, narendanu koru narandže i malo više šećera i moram vam priznati da je to bio pun pogodak :D Sanja je dobila svoje vazdušaste i meke ko duša krofne! A ni mi ostali se nismo bunili, planule su rekordnom brzinom :)




Sastojci :

500 g brašna,
2 jajeta,
Sveži kvasac,

100 ml ulja,
300 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera
500 g brašna,
 2 jajeta,
1 Sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
1 kašičica soli,


5 kašičica šećera,
1 vanilin šećer,
narendana korica narandže ili limuna,
ulje za prženje,
šećer u prahu za posipanje

Priprema :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za krofne čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela.


 Rastanjiti jedan deo oklagijom i modlom ili ako nemate možete i čašom vaditi krugove za krofne. Ponoviti postupak i sa drugom polovinom testa pa ostaviti krofne da osdtoje jos petnaestak minuta na brašnjavoj površini da se ne bi zalepile. U dubljoj šerpi zagrejati veću količinu ulja i polako ubacivati krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na najvećoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obe strane. Gotove krofne lepo ocediti (kod Kineza možete pronaći jednu vrlo korisnu spravicu sa mrežicom za vađenje i ceđenje krofnica) i stavljati ih na salvetu da upije višak ulja. Krofne posuti šećerom u prahu, vanilim šećerom ili premazati domaćim džemom :)
Prijatno!

Izvor: milicinakuhinja.blogspot.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian