Open top menu
petak, 27. veljače 2015.

Na vrlo jednostavan način dobit ćete prekrasnu, podatnu čokoladnu masu za modeliranje i prekrivanje torti i kolača... bez temperiranja čokolade (što je uvijek najosjetljiviji postupak rada s čoksom)... sve namirnice se mogu nabaviti kod nas...



Sastojci

      TAMNA PLASTIČNA ČOKOLADA
     400 g tamne čokolade (preko 50% kakao udjela)
     120 g glukoznog sirupa
     48 g šećera
     32 g vode
    MLIJEČNA PLASTIČNA ČOKOLADA
     400 g mliječne čokolade
     120 g glukoznog sirupa
     48 g šećera
     32 g vode
     20 g kakao maslaca
    BIJELA PLASTIČNA ČOKOLADA
     400 g bijele čokolade
     120 g glukoznog sirupa
     48 g šećera
     32 g vode
     40 g kakao maslaca




Priprema


    Količine su za oko 500 g čokoladne mase
    1.
    Zagrijati vodu i šećer, dodati glukozu i pustiti da provrije.
    2.
    Maknuti s vatre i dodati čokoladu izlomljenu na komadiće (i kakao maslac za bijelu i mliječnu) i sve povezati miješajući žlicom ili špatulom. Masa će se odmah zgusnuti...
    3.
    Rasporediti masu na papir za pečenje (rastanjiti je po papiru), pokriti drugim papirom, preklopiti u 4 pazeći da vam ne iscuri van i ostaviti da se ohladi i potpuno očvrsne. (nakon 15 minuta možete se malo pripomoći i hladnjakom da prije očvrsne... ali nemojte slučajno zaboraviti na nju... svakih nekoliko minuta provjeravati i čim je polučvrsta vaditi van iz hladnjaka)
    4.
    Kad je očvrslo masu premjestiti s papira na radnu plohu i mijesiti je dok ne postane elastična i sjajna.... spočetka će vam biti mrvičasta (neće se mrviti nego ćete imati takav osjećaj pod rukom) ali što duže mijesite to će ona postajati gipkija i sjajnija... za to treba nekih 10 minuta...
    5.
    Staviti masu u plastičnu vrećicu pa u posudu s dobrim poklopcem i tako je čuvati do upotrebe.
    6.
    Ova je torta potpuno ukrašena tamnom i bijelom plastičnom čokoladom...

Posluživanje

Prije upotrebe malo ju omekšati u MW... 15 sekundi... čisto da si olakšate jer je dosta tvrdo kad se skroz stisne pa treba dosta snage pri miješenju...
Ova masa od tamne čokolade ne topi se pod rukama i ne trebate brzo raditi s njom.... bijela masa je osjetljivija na temperaturu tijela i nešto je mekša od tamne mase, ali samo se malo stavi u hladnjak ako se previše razmekša...
I još jedna napomena... podlogu na kojoj se mase valjaju nije potrebno ničim posipati... masa se ne lijepi...



Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian