srijeda, 29. siječnja 2014.

Domaći mančmelou sa kokosom



Ako i vi spadate u grupu oni kojima je mančmelou mali slatki greh, onda morate isprobati ovaj recept za domaću verziju. I to sa kokosom.

Sastojci:

Za biskvit:
  • 300 gr višenamenskog brašna
  • 100 gr kokosovog brašna
  • 112 gr šećera
  • 3 jajeta, umućena
  • 170 gr putera, nesoljenog
  • 1/2 kašike cimeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 vrećice praška za pecivo (oko 5 gr)
Za penasti deo:
  • 1/4 šolje (od 250 ml) vode
  • 1/4 šolje meda (u originalnom receptu je naveden fruktozni sirup, ali med može sasvim dobro poslužiti, a i zdraviji je)
  • 170 gr šećera
  • 1 kašika želatina u prahu
  • 2 kašike hladne vode
  • 2 belanjka, na sobnoj temperaturi
  • 1/4 kašičice ekstrakta kokosa (u originalnom receptu je upotrebljen ekstrakt vanile)
Čokoladna glazura:
  • 340 gr čokolade za kuvanje
  • 57 gr kakao putera (ili običnog ulja ili putera izmešanog sa kakaom)
Prvo pripremite biskvit. Pomešajte sve suve sastojke za biskvit (brašno, kokos, so, prašak za pecivo, cimet, šećer). Mešajući mikserom na nižoj jačini dodajte u tu smesu puter i mešajte dok ne dobijete grudvičastu smesu, pa dodajte jaja i miksajte dok se sve ne sjedini.
Testo razvucite na radnoj površini u oblik diska, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru na sat vremena (može stajati i do 3 dana).
Nauljite i pobrašnavite tepsiju (ili koristite papir za pečenje) i uključite rernu na 200C.
domaći mančmelou

Testo razvucite tanko (nešto manje od pola centimetra debljine) na pobrašnavljenoj radnoj površini. Formirajte kružiće prečnika oko 2,5 do 3 cm. Redajte ih na tepsiju i pecite 10 minuta dok ne porumene. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Za to vreme napravite penasti fil. Dve kašike vode stavite u šoljicu i pospite želatinom, pa ostavite da nabubri. U šerpici pomešajte vodu, med i šećer i stavite na najjaču temperaturu da kuva. Kada se počnu pojavljivati balončići na površini, sklonite sa vatre, pa dodajte i rastopljeni želatin i promešajte dobro.
Umutite belanjke u čvrst sneg, pa im dodajte prethodno pripremljenu smesu, koju ste skinuli sa šporeta. Dodajte ekstrakt kokosa, pa nastavite miksati električnim mikserom dok ne dobijete čvrstu penastu smesu. Uspite je u plastičnu vrećicu, kojoj ste odeskli jedan ugao, pa kroz njega na svaki keksić stavite malo penaste smese (kao na slici). Ostavite tako na sobnoj temperaturi 2 sata.
domaći mančmelou

Glazuru pripremate tako što oba sastojka (čokolada i puter) otopite lagano na pari. Kada domaći mančmelou bude spreman, spuštajte lagano jedan po jedan u čokoladnu smesu, podignite ih viljuškom i redajte na tepsiju. Ostavite na sobnoj temperaturi da se glazura stegne – 1 do 2 sata.