utorak, 28. siječnja 2014.

Dva nova kulinarska hita


Novosti među kulinarima se brzo šire. Pored kro-krofni hit su postali i “obučene kuglice” i sladoled omotan mekanom korom.
Kuglice WikiPearls nazivaju sladoledom budućnosti, a sastoje se od malih kugli sladoleda omotanih “zaštitnom kožom”. Sladoled, koji se ne topi u rukama je postao hit, posebno na mnogim lounge zabavama. Sve je pokrenuto početkom ovog meseca i ova slastica se može nabaviti samo u WikiBaru u Parizu.


kulinarska hita

Iza ovog projekta stoje harvardski profesor Dejvid Edvards i francuski dizajner Fransoa Azamburg. Zaštitne omote prave od kokosa, kikirikija i lešnika i tvrde da su oni tu da bi se smanjio otpad (posudice, kašičice, …) i da bi poboljšali zdravlje ljudi, jer su omoti puni vitamina. Jedna sladoled kuglica ima samo 50 kalorija, a sladoled za sada prave od manga, čokolade i vanilije. U planu im je i da lansiraju jogurt u omotima, kuglice sira, ali i tečnu kafu u omotu.
kulinarska hita



S druge strane, Dominik Ansel, o čijim smo kro krofnama već pisali, ne zaustavlja se samo na svom prvom hitu. Izmislio je nešto novo. Hibridni desert – spoj keksića i sladoleda. U centru je vanila sladoled, a omotan je vrstom kore za kolače ili keksiće. Samo jedan komad košta oko 5 evra.
Omotan sladoled se prvo zaledi, pa se prži pre služenja. Treba ga jesti odmah, pre nego se otopi.


Šta mislite o ova dva kulinarska hita? Da li biste probali da ih sami napravite?