petak, 24. siječnja 2014.

Dva nova recepta za domaće kobasice


Kobasice obožavamo da dodajemo u čorbe i da ih kombinujemo sa raznim jelima. Ipak, najbolje je kada su u pitanju domaće kobasice. Donosimo dva recepta.
Sigurni smo da mnoga domaćinstva već imaju svoje magične recepte za savršene kobasice. Mi vam donosimo dva nova, koja ćete možda uzeti u obzir kada krene priprema kobasica i sušenje mesa.

Sa divljom mirođijom i vinom

  • 4 kg svinjskog mesa (lopatica)
    domaće kobasice
  • 3 kašike belog luka u prahu
  • 2 kašike mlevene paprike (ili paprike u pahuljicama)
  • 50 gr semenki divlje mirođije (morača)
  • 4 kašičice soli
  • 2 kašičice bibera
  • 2 kašike suvog peršuna
  • Pola šolje suvog belog vina
Meso izrežete na kockice, pa pomešate sa belim lukom u prahu, semenkama mirođije, paprikom, solju, biberom i peršunom, pa sve sameljete na mašini za meso (možete dodati i slaninicu ako volite malo masnije kobasice. Takođe možete kombinovati svinjsko i goveđe meso). U smesu uspite i vino, izmešajte, pa sve ponovo provucite kroz mašinu. Punite pripremljena creva, a kobasice odvajajte, uvrćite da budu veličine oko 10 cm. Pokrijte i ostavite u frižideru preko noći da se svi sastojci dobro sjedine.
Ovu kobasicu možete domah peći ili kuvati ili čak ostaviti u pušnici par dana da biste dobili dimljene kobasice.

Kobasice sa žalfijom i parmezanom

  • 2,3 kg svinjskog mesa (lopatica)
  • 12 čenova belog luka
  • 1 veća vezica sveže žalfije ili 2 manje, naseckana
  • 1/4 šolje soli
  • 2 kašike mlevene paprike (ili u pahuljicama)
  • 3/4 šolje hladne vode
  • 1 šolja narendanog parmezana
  • Svinjska creva, oprana i ostavljena u čistoj vodi
domaće kobasice

U velikoj posudi pomešajte naseckanu svinjetinu, beli luk (isečen na veće komade), žalfiju, so i papriku. Smesu sameljite na mašini za meso (kroz veće rupe). Ponovite još jednom. Pola smese stavite u posudu i dodajte pola pripremljene vode i pola parmezana i dobro izmešajte. Ponovite ovaj proces sa drugim delom smese, parmezana i vode, pa sve pomešajte u jednu smesu. Probajte meso, dodajte još začina ako je potrebno.
Napunite creva smesom i ostavite domaće kobasice u frižider da odstoje preko noći.