nedjelja, 26. siječnja 2014.

Kako da produžite vijek pojedinim namirnicama



Koliko puta vam se desilo da vam voće u posudi istrune pre nego ste ga stigli pojesti? Evo nekoliko malioh trikova kako davam pojedine namirnice duže ostanu sveže.

Jabuke

By: Jorge Elías

Jabuke uglavnom držimo na sobnoj temperaturi u činijama što je potpuno pogrešno. Da bi va vaše jabuke duže ostale sveže čuvajte ih u frižideru, zapakovane u plastične kesice. Ovako spremljene jabuke mogu ostati sveže i do šest nedelja, ali pripazite da li su sve zdrave, jer jedna trula jabuka može da pokvari i sve ostale.

Špargle

By: liz west

Špargle su veoma osetljive i lako izgube ukus i zato ih je najbolje pripremiti odmah nakon kupovine. Ako baš morate da ih čuvate za kasnije, stabljike zamotajte u papirne salvete i stavite ih u najhladniji deo frižidera.

Avokado

By: Emilian Robert Vicol

Jeste li znali da avokado može da stoji neverovatnih tri do šest meseci na drvetu bez da istrune i da počinje sa kvvarenjem tek nakon što se ubere? Nakon što se ubere avokado može da strune za dva-tri dana i zat je najbolje da ga potrošite čim ga kupite i ne kupujete veće količine.
Oljušteni avokado će svežinu zadržati duže ukoliko ga poprskate sa limunovim sokom ili belim vinskim sirćetom.

Banane

By: Sharon Mollerus

Banane u frižideru mogu ostati sveže i do pet dana. Iako hladan vazduh iz frižidera koru banane može učiniti smeđom, plod će ostati svež.

Mahune

By: www.bluewaikiki.com

Pre nego spremite sveže mahune, da biste im produžili svežinu obavezno ih operite, ocedite, zamotajte u papirnu salvetu i čuvajte u najhladnijem delu frižidera i do pet dana. Krajeve nemojte rezati sve do pripreme.

Cvekla

By: Noël Zia Lee



Lišće cvekle se veoma malo koristi što je veoma pogrešno jere je prepuno hranjivih i zdravih materija. Iskoristite ga dan-dva nakon branja jer veoma brzo uvene. Što se tiče samog korena, njega možete čuvati u frižideru i do dve nedelje, pod uslovom da vrh odrežete na centimetar dužine.

Bobičasto voće

By: » Zitona «

Čim donesete kući bobičasto voće, prvo što treba da uradite jeste da odstranite sve nezdrave i trule plodove, a zatim ga stavite u plitku posudu koju ste obložili papirnim ubrusima. Voće pokrijte ubrusima koji će upiti svu suvišnu vlagu, a zatim posudu prekrijte plastičnom folijom.
Na ovaj način bobičasto voće može biti sveže i do nedelju dana.

Brokoli

By: wanko

Svoju zelenu boju i ukus, brokoli će sačuvati i do pet dana ukoliko ga budete držali u hladnijem delu frižidera zapakovanog u otvorenu plastičnu kesicu.

Prokelj

By: krgjumper

Da bi vam ovo veoma zdravo povrće sačuvalo sve svoje blagodeti i do pet dana, nipošto ga nemojte prati prati pre nego ga spremite, sve što treba da uradite jeste da skinete požutele listiće i čuvate ih u plastičnim posudicama bez poklopca.

Šargarepa

By: color line

Pre nego šargarepu spremite u frižider, obavezno odrežite lišće i zelene stabljike jer one mogu „zarobiti“ sve hranjive nutrijente i vlagu iz korena. Šargarepu spremite u plastične kesice i na ovaj način može da traje i do dve nedelje.
Koji su vaši trikovi za čuvanje namirnica?