utorak, 28. siječnja 2014.

Napravite domaći marshmellows


Marshmellows je poznata penasta poslastica, veoma popularna u SAD, a reč je o kako ih mi zovemo slezovim kolačićima. Danas vas učimo kako da ih napravite u sopstvenom domu.

Potrebni sastojci:

Za želatin
  • 3 paketića želatine u prahu
  • ½ šolje (125 ml) hladne vode
  • 1 ½ kašika ekstrakta vanile
Za marshmellows
  • ¾ šolje vode
  • 1 ½ šolja šećera
  • 1 ¼ šolje šećernog sirupa
  • Malo soli


Za posipanje
  • 1 ½ šolja šećera u prahu
  • ½ šolje skrobnog brašna
Pripremite potrebnu opremu i malko namastite četvrtasti kalup, pa sa papirnim ubrusom odstranite višak ulja.
Izmešajte želatin u prahu sa vodom i ekstraktom vanile, pa sve mešajte viljuškom dok ne dobijete tekućinu u kojoj nema grudvica.
Pomešajte sastojke za sirup, ¾ šolje vode, dodajte šećer, šećerni sirup i so – nemojte mešati. Stavite posudu na šporet na malo jaču temperaturu, da brzo zakuva. Kad tekućina počne kuvati povremeno umočite kulinarski kist u vodu pa premazujte ivice posude. Ako nemate kist stavite poklopac, pa će para skinuti sve kristale šećera sa stranica posude koji su se nakupili. Temperatura tekućine treba da dostigne 115 C ili malo manje. Nakon toga odmah skinite sirup sa šporeta.
lsljey

Smesu sa želatinom stavite u veliku posudu za mikser, pa polako ulivajte vrući sirup u tankom mlazu neprekidno mešajući električnim mikserom. Kad ste usuli sav sirup pokrijte posudu krpom i pojačajte mikser, pa sve dobro mešajte desetak minuta. Nikako manje. Smesa treba da liči na otopljeni sladoled od vanile.


sljey2

Smesu nakon toga uspite u kalup, izravnajte i ostavite da se stvrdne od 6-24 sata.
Kad su se kolačići stvrdnuli pospit ih mešavinom šećera u prahu i skrobnog brašna, izvadite iz kalupa i režite na kockice.

Kako napraviti šećerni sirup

Potrebni sastojci:
  • 500 ml vode
  • Kašičica limuntusa
  • 1,1 kg šećera
  • Malo soli
Sve sastojke pomešajte da se sav šećer natopi vodom,  a zatim stavite na šporet i pustite da zakuva i kuvajte dok tekućina ne dostigne temperaturu od 115 C što ćete ustanoviti termometrom za kuvanje. Nakon što je sirup dostigao određenu temperaturu odmah ga skinite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa uspite u čistu teglu.