četvrtak, 23. siječnja 2014.

Pire od bundeve



Iako volimo pečenu bundevu pire od bundeve se retko nalazi u kuhinjama naših domaćica. Vreme je da to promenite. Saznajte kako da ga napravite i upotrebite.

U rerni

By: kuljuls

Bundeve (ili bele tikve) razrežite na polovine ili četvrtine. Izvadite semenke i pripremite ih za grickanje.
Obložite tepsiju aluminijumskom folijom i stavite komade bundeve da se peku na 180-200C u rerni dok ne omekane. Da biste izbegli formiranje kožice na bundevama možete ih ispeći i na drugačiji način. U dublju tepsiju uspite malo vode (oko pola šolje). Okrenite bundve naopačke u vodu (kora neka bude okrenuta prema gore) i stavite ih da se peku dok ne omekane.
Posle ih izdubite kašikom, stavite u blender ili seckalicu i dobro izmiskajte. Da biste dobili glatki pire možete dobijenu smesu propasirati kroz cediljku.

Mikrovalna i kuvanje

By: Neeta Lind

Bundeve možete ispeći i u mikrovalnoj rerni. Očistite ih, isecite na komade i po jedan kilogram bundeve stavljajte na najjače u mikrovalnu 10-tak minuta. (Okrećite komadiće svaka 2 minuta). Izvadite i pripremite pire kao i u prethodnom receptu.
Pire od bundeve možete dobiti i kuvanjem. Komadiće očišćene, ali i oguljene  bundeve stavite u ključalu vodu i kuvajte dok ne omekane. Posle ih izvadite i izmiksajte u blenderu.







U frižideru ovaj pire može stajati 3 dana, a možete ga i zamrznuti do 6 meseci.
By: Whitney

Kombinacije

Ovaj pire možete dodavti u mafine, keksiće, kombinovati uz slana jela, mešati sa jogurtom, vanilom, cimetom, kokosom, medom, grožđicama ili mlevenim karanfilićima.