nedjelja, 26. siječnja 2014.

Tajne starih kuvarica koje morate znati


Kuhinjske tajne se krišom prenose s kolena na koleno. Iako možda, na prvu, zvuče neobično, verujete mnogim kuharicama su olakašale život. Razotkrijte tajne sa nama.
Kratki trikovi


Ukoliko stavite jabuku ili komad hleba u posudu sa smeđim šećerom on se neće grudvati. Isti učinak na so ima riža, koju bi bilo najbolje dodati solanicima. A lovorov list čuva rižu, grah, testeninu i brašno od bubica, žižaka.
kuhinja
Sir

Da vam se tvrdi sir ne bi brzo sušio, premažite ga sa malo putera. Ovo deluje i ukoliko se sir već stvrdnuo. Samo ga premažite sa puterom ili margarinom i ostavite neko vreme pre služenja.
Jaja
Da biste utvrdili da li je neko jaje pokvareno ili ne, potrebno je samo da spustite u posudicu sa vodom. Ukoliko je palo na dno, reč je o svežem jajetu, a ako je isplivalo na površinu, možete ga odmah baciti.
kuhinja2

Povrće
Na žalost, povrće se brzo kvari. Da biste ga održali duže svežim držite ga na papirnatim ubrusima (stavite ih u frižider na dno pregrada za držanje povrća i voća). Papirnati ubrusi će dobro doći i za gljive, koje je potrebno blago obmotati sa njima.











Limun
Ne morate uvek seći ceo limun. Ukoliko vam treba samo par kapi, probušite rupicu na limunu i iscedite koliko vam je potrebno i tako će limun moći duže da stoji.
Imate li vi neke kuhinjske tajne, koje su vama prenešene sistemom “s kolena na koleno”?