četvrtak, 23. siječnja 2014.

Ukiseljeni beli luk


Juče smo vam pričali o svim lekovitim svojstvima belog luka, a danas vam donosimo recept za sjajnu zimnicu. Reč je o ukiseljenom belom luku.
U državama na brdovitom Balkanu se uvek puno pažnje poklanjalo pripremi zimnice i malo koja kuća nije imala makar jednu teglicu kiseliša ili ajvara. Danas se taj trend poprilično promenio što zbog nedostatka vremena, što zbog toga što nas teglica kupovnih kiselih krastavaca izađe skoro jeftinije nego da ih sami kiselimo. Ali, postoje interesantni recepti koji ne mogu da se kupe, a jedan od njih je sigurno ukiseljeni beli luk, za koji smo recept pronašli na blogu koji nosi ime „Well hung food“.

beliluk2

Potrebni sastojci:

  • Šolja belog vinskog sirćeta
  • Kašičica soli
  • Pola kašičice šećera
  • Timijan
  • Nekoliko zrna bibera
  • Oljušteni čenovi belog luka
U manjoj posudi zagrejte sirće, šećer i so, pa pustite da provri, dodajte začine  i još vruće prelijte preko čenova belog luka koje ste gusto složili u prethodno sterilizovanu teglicu.
Teglicu dobro zatvorite i čuvajte na sobnoj temperaturi i do dva meseca.
Ovako ukiseljeni beli luk se najbolje slaže kao salata uz hladna predjela, ali vi mu slobodno možete naći neku drugu kreativnu namenu.