Kada se odlučite na rižu sa gljivama uzmite u obzir ovaj recept. Posebno ako vam je ostalo kuvane riže i imate nešto svežeg zeleniša.
Ovu rižu možete zapeći u tepsiji ili kalupima za mafine, a od povrća, uz gljive možete koristiti spanać, brokoli, praziluk, šparoge, blitvu, tikvice, …
Pamela sa bloga PamelaSalzman kaže da je ovaj obrok vrlo zasitan i da je pogodan i za ručak i za večeru. Riža sa gljivama je pogodna za 12 mafina ili tepsiju dimenzija 20×20 cm ili okruglu prečnika 23 cm.
Sastojci:
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 110-120 gr šitake ili portobelo gljiva
- 1 luk, naseckan sitno
- 3 lista raštana (lisnatog kelja), bez stabljikica, naseckani
- 1 čen belog luka, naseckan
- 2 šolje kuvane smeđe riže (ječma ili krupnika – pira)
- 5 kašika naseckanih badema (nije obavezno)
- ½ šolje narendanog parmezana
- 4 veća jajeta
- ¼ šolje mleka
- Morska so i biber
Zagrejte rernu na 200C i nauljite tepsiju dimenzija 20×20 cm ili okruglu prečnika 23 cm. Možete pripremiti i tepsiju za mafine (12 kalupa).
U tiganju zagrejte ulje ne srednjoj temperaturi, udinstajte gljive (iseckane i očišćene četkicom ili suvim ubrusom), luk i raštan sa malo soli. Dinstajte 3 do 5 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte i beli luk i nastavite dinstati dok sve ne omekša i gljive ne porumene – još oko 3 minute.
U veću posudu stavite kuvanu rižu, dodajte mešavinu sa gljivama koju ste dinstali, pa ubacite i bademe (ako koristite) i pola pripremljenog parmezana.
U posebnoj posudi umutite jaja sa mlekom, biberom i pola kašičice soli. Ubacite tu mešavinu u smesu sa rižom, pa sve uspite u pripremljenu tepsiju ili rasporedite u kalupe. Pospite sa još malo parmezana i badema, pa pecite 30-tak minuta.
Izvadite, secite i služite toplo.