Kroasani – slatki mali zalogaji, koje najčešće povezujemo
sa doručkom. Najviše im se vesele najmlađi, ali i odrasli teško odolijevaju
ovoj slastici. Mogu se pripremati na razne načine, sa raznim punjenjima, mogu
biti slatki i slani. Ovdje je osnovni recept za kroasane, a vi punjenje
prilagodite vašim željama.
Sastojci:
70 dkg oštrog brašna
3,5 dcl toplog mlijeka
1 dcl ulja
1 margarin
1 žumanjak
sezam
2 vrećice suhog kvasca
žličica soli i šećera
Priprema:
Kvasac i žličicu šećera zamutite sa pola decilitra tople
vode. Nakon petnestak minuta dizanja uspite ga u brašno pomiješano sa žličicom
soli, toplim mljekom i uljem. Zamutite tijesto i pustite ga pola sata na
toplome.
Tijesto podijelite na šest dijelova. Margarin podijelite
na pet dijelova. Razvaljajte prvu okruglicu tijesta, premažite margarinom,
stavite drugu okruglicu razvaljanog tijesta, premažite margarinom i tako do
kraja s tim da vrh bude tijesto. To razvaljajte, razrežite na 32 komada i svaki
trokutić savijte od šireg prema užem kraju. Poslažite u tepsiju i pustite da se
diže na toplome oko sat (može i više). Prije pečenja premažite po želji
žumancem i pospite sezamom.
Isto tako možete ih napuniti čokoladom i posuti šećerom u
prahu pečene, možete ih napuniti sirom i šunkom, svježim sirom ili upotrijebite
svoju maštu i ispecite ono što vam padne na pamet. U slast!
Izvor: http://www.recepti-svijeta.com/mini-kroasani/