četvrtak, 3. srpnja 2014.
Domaći ajvar
Sastojci
10 kg svježe crvene paprike roge
1 litar ulja
60 g soli
150 g šećera
1 dl sirćeta
3 dl kuhanog paradajiza
1-2 glavice češnjaka(bijelog luka),
2-3 feferone
2-3 velika patlidžana
2 male žličice konzervansa
Priprema
Papriku oprati, i krpom posušiti, ispeći je na roštilju zajedno sa patlidžanom, ja to obično radim dan ranije i ostavim papriku preko noći da se neoguljena iscijedi.Zatim sljedeći dan papriku oguliti, očistiti od koščica, isto i patlidžan, očistiti češnjak, pripremiti feferonu i sve samljeti na mašini za meso.Ulje izliti u posudu u kojoj će se kuhati i prvo ga ugrijati zatim dodati mljevenu masu, u početku kuhati na jačoj vatri, dodati kuhani paradajiz,šećer, sol, sirće, smanjiti vatru i kuhati oko 2h uz stalno mješanje, pri kraju kuhanja dodati konzervansa 2 žličice i još kratko prokuhati, puniti staklenke odmah ih hermetički zatvoriti, i pustiti da se ohlade.
Izvor: http://www.coolinarika.com/