petak, 11. srpnja 2014.

Kokos mus torta koja se topi u ustima


Šta vam treba više od jednostavne kore i kokos mus ukusa? Ova torta će nagraditi vaša nepca i uštedeti vreme.
Recept za ovaj laganiji desert – kokos mus tortu smo pronašli na blogu Hungryrabbitnyc. Laka i izdašna – zavolećete je na prvi zalogaj. Dobićete tortu prečnika 20-tak cm.

Sastojci:
kokos mus torta 1

Za koru:
  • 1/2 šolje (nešto manje od 60 gr) brašna za kolače i torte
  • 6 kašika kukuruznog skroba
  • 1/4 šolje (od 250 ml) ulja
  • 3/4 šolje kokosovog ulja, otopljenog
  • 3 veća jajeta, na sobnoj temperaturi
  • 3 veća žumanceta, na sobnoj temperaturi
  • 1/2 šolje (oko 100 gr) šećera
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 2 kašičice ekstrakta vanile


Kokos mus:
  • 1/4 šolje hladne vode
  • 1 ½ kašika želatine u prahu
  • 1 ½ šolja kokosovog mleka, nezaslađenog
  • 1/2 šolje (oko 100 gr) + 1 kašika šećera
  • 2 kašičice kokos ruma (ili običnog ruma za kolače)
  • Malo soli
  • 1 ½ šolja tečnog šlaga
Za ukras:
  • Kokosovo brašno i drugi ukrasi od kokosa po želji
Da biste napravili koru prvo zagrejte rernu na 180C i stavite žicu na sredinu rerne. Nauljite kalup ili tepsiju prečnika oko 23 cm.
Pomešajte brašno i kukuruzni skrob u jednoj, a u drugoj biljno i kokosovo ulje. Ostavite sa strane.
U posebnoj posudi mikserom mutite jaja, žumanca, šećer, so i vanilu na najjačem oko 5 minuta. U ovu smesu umešajte mešavinu brašna, pa lagano dodavajte i mešavinu ulja i mutite polako dok se sve ne sjedini.

Smesu uspite u pripremljeni kalup i pecite oko 25 minuta. Izvadite iz rerne i odmah iz kalupa na žicu za hlađenje. Ostavite da se u potpunosti ohladi, pa je obrežite da dobijete koru prečnika oko 20 cm (ili pecite u kalupu tog prečnika ako ga imate). Stavite je u odgovarajući kalup za torte.
Da biste napravili mus preko hladne vode pospite želatin i ostavite da nabubri – oko 5 minuta.

U šerpici zagrejte kokosovo mleko, 1/2 šolje šećera, rum i so. Zagrejavajte dok se šećer ne istopi. Sklonite sa šporeta, prespite u veću posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi – 15 do 20 minuta.
U čvrst sneg umutite tečni šlag, ubacite 1 kašiku šećera i mutite kratko. U ohlađeni kokos mus uspite 1/4 umućenog šlaga, pa postepeno dodavajte i ostatak i pomešajte dok se sve ne sjedini. Uspite ovu smesu preko kore do vrha kalupa (možda vam ostane viška smese), zagladite površinu nožem, pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru bar 3 sata.
Ukrasite vrh torte kokosovim brašnom i drugim ukrasima po želji. Oko stranica kalupa omotajte toplu krpu i ostavite minut-dva, pa skinite stranice. Služite odmah.



Read more at http://lifepressmagazin.com/kulinarstvo-2/torte-sitni-kolaci/kokos-mus-torta-koja-se-topi-u-ustima/#kaJrdfQdsH9ioJoq.99