Fantasticno tjesto od kojeg mozete praviti sve sta pozelite,tartove sa punjnjem po zelji,male jastucice,slatke kanelone,puniti ih sa nutelom i preklapati
kao jastucice,sta pozelite,evo ideje kako sam ja prvi put pravila.
Sastojci:
Za tjesto:
300 g brasna
80 g secera
1 vanilin secer
200 g butera (sobne temperature)
30 ml hladne vode
Punjenje:
pekmez,marmelada
sitno sjeckani orasi
300 g brasna
80 g secera
1 vanilin secer
200 g butera (sobne temperature)
30 ml hladne vode
Punjenje:
pekmez,marmelada
sitno sjeckani orasi
Priprema:
Sve
sastojke za tjesto staviti u dublju,vecu posudu (buter najbolje narezati
na manje komade)i izraditi u fino glatko tjesto koje cete oblikovati u
kuglu,zaviti u prozirnu foliju i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.
Ja sam od tjesta pravila male mini tartove,izaslo mi je 7 komada.
Podjelila
sam tjesto na 7 jednakih djelova,malo ostavila za trake preko,razvila i oblozila kalup tjestom,punila sa pekmezom u koji sam nasjeckala malo oraha
sam tjesto na 7 jednakih djelova,malo ostavila za trake preko,razvila i oblozila kalup tjestom,punila sa pekmezom u koji sam nasjeckala malo oraha
prekrila sam onda sa trakama (ili se moze cjeli tart prekriti,ruze vaditi od tjesta preko raspodjeliti,masti na vbolju).
Ovako
pripremljeni manji tartovi se peku u zagrijanoj pecnici na 200°C 20
minuta.Ako pravite veci tart peci 35-40 minuta,da dobije finu
zlatno-braonkastu boju. (coolinarika.com)