Dosad
najljepse tijesto koje sam probala za kifle.I ne samo za kifle ,moze se
koristiti za prilicno varijanti kad se radi o pecivima. I ukusno,i ne
suši se brzo kao pojedina peciva.
Vrlo cesto ih svom djetetu spremam umjesto skolske uzine:) Zato bih posebno preporucila ova peciva kao super ukusnu uzinu,ili dorucak. Potrebno: -500,600 gr brasna (inace ovakva tijesta radim odokativno) -kesica germe -kasikica secera -čaša mlakog mlijeka (i ovdje se mora dodati ili oduzeti po potrebi,sve zavisi s koliko brasna radite) -1 dl ulja -so .. + 1 jaje za premaz,i susam za posip Priprema: -Najprvo kvasac u malo mlakog mlijeka potopiti sa secerom ,pusiti da fermentira -U brasno dodati ulje,kvasac i so..preostalim mlijekom zamijesiti tijesto srednje tvrdoce -Mijesiti sve dok se tijesto ne pocne odvajati od ivice posude -Ostaviti na toplom da naraste -Kad je naraslo,podijeliti tijesto na dva dijela,i opet od svakog dijela odvajati po malu lopticu (od loptice zavisi kolika ce kifla biti) -Poredati ih na pobrasnjenom dijelu stola,jer dio na koji se trebaju valjati mora biti samo pouljen, tu ne smije biti brasna -Znaci,svaku malu lopticu razvaljati na oval,sto tanje(tijesto je tako super da se vrlo lako tanji ,bez problema) -E sad,jako je bitna tehnika savijanja klipića da budu onako tanki a dugi.. -Oval motati prema naprijed,pritom ujedno dok se mota ,lagano palcevima razvlaciti kiflu prema vanjskim stranama da se izduzi (ne znam koliko sam ovo dobro objasnila :p ) -Znaci da se mora raditi s boje ruke dok se mota..kiflice redati na pek papir ,premazati jajetom,posuti susamom ili necim drugim i peci samo oko 20ak min. -Vrlo su njezne,pazite da ne izgore.. -Kad su pecene ,predjite mokrom rukom preko njih,pokrijete ih kuhinjskom krpom da malo omeksaju Mogu se i puniti sirom..Jedna tura je bila i od njih,jednostavno prekrasne Izvor: http://isprobanirecepti.weebly.com/ |