utorak, 2. rujna 2014.

Ledeni vjetar

po ko zna koji put recept. Ja ga prvi but pravim jer sam se bojala od neuspjeha zbog kore od bjelanjaka… pomogli mi savjeti i komentari iz recepta “japanski vjetar”. Recept postoji u gospodarskom listu ali ja ga imam i od prije…

         

Sastojci

    Kora od bjelanjaka
     9 bjelanjaka (ja stavila 10)
     300g šećera
     1 žlica jabučnog octa (ja stavila voćni ocat)
    Krema
     9 žumanjaka
     4 žlice šećera
     4 žlice oštrog brašna
     2,5 dl mlijeka
     3 vanilin šećera (imam domaći pa stavila 3 velike žlice)
     250 g margarina (stavila 200g)
     4 dl slatkog tučenog vrhnja
    voće prema želji; ovo sam ja stavla
     3 kiwia
     2 banane
     500 g jagoda



Priprema


    1.
    Istuči čvrst snijeg d bjelanjaka. polagano dodavati šečer.
    2.
    strpljivo i polako mutiti, na kraju dodati 1 žlicu octa. mutiti.
    3.
    Peći u limu na papiru za pečenje je najbolje, oko 1 sat na 150C
    4.
    napomena; može i na obrnutom limu jer je masa dosta čvrsta
    5.
    za kremu
    6.
    žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom, dodati brašno mlijeko i kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne.
    7.
    u ohlađenu kremu dodati izrađeni margarin.
    8
    tijesto se izreže na 3 dijela.
    9.
    namaže se slojem kreme pa se poslaže voće pa malo šlaga,
    10.
    pa opet kora, pa krema pa voće pa šlag
    11.
    premazati i cijeli kolač ostatkom šlaga.



Izvor: coolinarika.com