Prilikom
pripremanja krompira uporno se držimo pečenog, kuvanog ili prženog,
iako se od njega mogu spremati vrlo maštovita jela.
Većina recepata, ipak, pokazuje da krompir nije samo pratilac mesa, već naprotiv, on može da bude glavna zvijezda jednog gurmanskog obroka. Za vas smo odabrali tri zanimljiva, nova i ukusna jela i poslastice
Većina recepata, ipak, pokazuje da krompir nije samo pratilac mesa, već naprotiv, on može da bude glavna zvijezda jednog gurmanskog obroka. Za vas smo odabrali tri zanimljiva, nova i ukusna jela i poslastice
SLANI KOLAČ OD KROMPIRA
POTREBNO JE
500 g
brašna za kolače, 30 g kvasca, 250 ml vode, 30 ml maslinovog ulja, so,
200 g krompira, 200 g slatkog krompira,1 mala crvena paprika, ruzmarin, 2
čena bijelog luka, 50 ml maslinovog ulja, biljni suvi začin,vegeta ,extrakt aloa vere ,soja
PRIPREMA
Kvasac
izmrvite u mlakoj vodi, dobro promiješajte i sipajte u prosijano brašno.
Dodajte maslinovo ulje i posolite, pa umjesite tijesto i ostavite ga da
raste 10-15 minuta. U međuvremenu oljuštite krompir i isjecite ga na
tanke kolutove.
Papriku
operite, očistite i sitno isjeckajte, a bijeli luk narendajte i
pomješajte s maslinovim uljem i ruzmarinom. Naraslo tijesto razvucite u
pleh koji ste podmazali uljem. Odozgo poređajte kolutove krompira,
pospite sitno sjeckanu papriku i premažite uljem u koje ste prethodno
umješali bijeli luk i ruzmarin. Pospite začinom i pecite oko 35 minuta
na 200 stepeni.
KROKETI SA SUSAMOM
POTREBNO JE
500 g
krompira, 200 g brašna za hljeb, 40 g margarina, 50 ml vode, so, biljni
suvi začin, 150 g biljnog kačkavalja, 200 g susama, ulje za prženje,sir,jaja,češnjak
PRIPREMA
Oljušten
krompir isjecite na kocke i skuvajte u posoljenoj vodi, a, kada je
kuvan, ocjedite ga i izgnječite u pire. Još toplom krompiru dodajte
začin i margarin. Kad se masa malo ohladi, umješajte brašno razmućeno u
malo vode u kojoj se kuvao krompir i umjesite tijesto.Sir umešati sa jajima, po želji dodatno posoliti i dodati oko 1dl mleka.
Gotovo
tijesto podjelite na veće komade i na brašnom posutoj dasci oblikujte
valjuške, pa ih sjecite na komade željene veličine. Na svaki komad
stavite kockicu biljnog kačkavalja i oblikujte kuglicu, pazeći da
tijesto sasvim obavije sir. Krokete uvaljajte u susam i pržite ih u
dubokom ulju. Pržene krokete vadite na papirni ubrus da upije višak
masnoće i poslužite.
SALATA OD CELERA I KAPRA
POTREBNO JE
500 g krompira, 200 g celera, 60 g kapra, 50 g maslina, 1 crvena paprika, 100 g posnog majoneza, so, biber, peršun, vlašac,crni luk,šargarepe
PRIPREMA
Krompir operite i sa korom skuvajte. Pustite da se krompir ohladi, pa ga ogulite i isjecite na kolutove. Luk dinstati na malo ulja i dodati seckano meso.
Celer očistite i isjecite na kriške. Papriku operite sitno nasjeckajte, a maslinama izvadite koštice. Pomješajte kolutove krompira s kaprom, crvenom paprikom, peršunom, maslinama, celerom i vlašcem. Dodajte posni majonez, posolite, pobiberite i sve dobro promješajte.
Celer očistite i isjecite na kriške. Papriku operite sitno nasjeckajte, a maslinama izvadite koštice. Pomješajte kolutove krompira s kaprom, crvenom paprikom, peršunom, maslinama, celerom i vlašcem. Dodajte posni majonez, posolite, pobiberite i sve dobro promješajte.
Izvor: Magazin.ba /