subota, 28. veljače 2015.
Leptir kifle
Sastojci:
Tijesto:
250ml vode
250ml mlijeka
40g svežeg kvasca (ja stavila suvi)
1 kašičica šećera
700g brašna
1 kašičica soli
Ostalo:
Raskravljena (otopljena) mast
malo mlijeka
malo soli
Priprema:
1.Pomješati vodu i mlijeko (ugrijati da bude toplo), pa dodati kvasac i šećer, pa pustiti da nadođe i zamjesiti tijesto.
2.Napraviti dvije jufkice (nakuvati na brašnu kao za pitu) i ostaviti da odmori 10 min. Razviti kao pitu, ali samo do veličine stola.
3.Poprskati list raskravljenim maslom i sa jedne strane zarolati do sredine stola, pa tako i sa druge strane (znači isto kao kad pravite pitu).
4.Tako dobivene dvije rolne razdvojiti oštrim nožem i onda sjeći kiflice na željenu dužinu. Poredati u tepsiju i staviti na toplo da se diže sat vremena.
5.Neposredno pred pečenje premazati hladnim mlijekom i solju. Peći 10ak min. Kad su gotove premazati ih raskravljenom masti.