Inspiracija Istanbul...mislim da ne trebam nista vise reci,osim: UZIVAJTE...
Sastojci
500 gr jufke za baklavu
100 gr mljevenih oraha
100 gr mljevenih badema
100 gr mljevenih pistacija
100 gr mljevenog indijskog orascica
100 gr mljevenog ljesnjaka
100 gr secera
suncokretovo ulje
AGDA
750 gr secera
voda 1 cm iznad secera u serpi
Priprema
1.
U vecoj posudi pomijesajte orahe,bademe,pistacije,indijske orascice,ljesnjak i secer.Smjesu "odokativno" podijelite na 6 dijelova.
2.
U pakovanju od 500 gr jufke za baklavu imate 12 listova tankih kora.Na radnu povrsinu staviti jednu jufku,premazati ju uljem i na nju staviti drugu jufku koju takodjer treba premazati uljem,te ju posuti jednim dijelom smjese mljevenih orasastih plodova,i zarolajte do kraja.
3.
POSTUPAK PONOVITE JOS 5 PUTA,JER VAM JE OSTALO 10 JUFKI,PA CETE UKUPNO DOBITI 6 ROLNI...(6 rolni X 2 jukfe=12 jufki iz pakovanja)...
4.
Svaku od 6 rolni rezite na manje rolnice,tacnije na njih 5 od jedne rolne,pa cete u tepsiji imati tacno 30 rolnica.
5.
U tepsiji poredane rolnice pecite u zagrijanoj pecnici na 200°C,dok ne porumene,ali samo porumene,tj.da dobiju zlatno-zutu,a ne smedju boju.
6.
Orijentalne,zlatno-zute rolnice ostavite da se ohlade,za to vrijme pripremite agdu.
7.
U serpu stavite secer i vode 1cm iznad secera u serpi.
Kuhati agdu dok ne zavri te ostaviti da kljuca jos 5-10 minuta.
Testirajte...!Kako?!..Ubacite supenu kasiku od inoxa u agdu i pri iznosenju kasike pustajte tekucinu da tece iz iste...da je agda gotova i dobra govori KONAC koji ista stvara prilikom "silaska" niz kasiku...ili pak njena ljepljivost izmedju palca i kaziprsta kada ju uzmete probati...
8.
Vrelu agdu prelijte preko ohladjenih rolnica,i uzivajte u taste-u kada ih rashladite...
PRIJATNO!!!
Izvor: coolinarika.com