utorak, 10. veljače 2015.

Pogača "Ruža"

Ovu pogaču sam zavoljela i zbog mirisa i zbog ukusa.

Sastojci:

1 kg brašna
1 prašak za pecivo
5 dcl mlijeka
3 jaja
1 mala kašikica soli
1 kocka kvasca
1 mala kašikica šećera
250 gr. mliječnog margarina (dobro jutro)
1 jaje
susam za posipanje




Priprema:
U brašno dodajte prašak za pecivo i so.Ugrijati mleko da bude toplo.
Kocku kvasca pomješati sa malo mlijeka,1 kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna pa pustiti da nakvasa.
Kvasac pomješati sa ostalim mlijekom pa sve dodati u brašno. Dodati i umućena jaja pa umjesiti glatko tijesto.
Ostavite tijesto oko 30 min.da nakvasa. 
Nakvasalo tijesto prebaciti na površinu posutu brašnom i razvaljati pravougaonik debljine prsta. 
Margarinom premazati tijesto pa ga zamotati kao rolat.Rolat isjeći na fete oko 3cm debljine.
Dublji pleh podmazati margarinom,ili staviti masni papir pa slagati isječene fete jednu do druge, u krug.
Ostaviti oko 40ak min na toplom da naraste a zatim premaziti umućenim jajetom i posuti susamom.
Rernu ugrijati na 180*C i peći je 30min.



Izvor: cakeselection.blogspot.com