Sastojci
Tamna masa za praline
100 gr oraha ili ljesnjaka…
100 gr. mljevenog keksa
100 gr maslaca ili margarina
80 gr cokolade
100 gr secera (za sirup)
60 ml vode
Karamel loptice
150 gr secera
80 ml slatkog vrhnja
1/2 solje oraha
2-3 kasike keksa
Priprema
1.
Skuvati gusci sirup ,pa dodati maslac i omeksanu cokoladu u orahe i keks.
2.
Kad se malo prohladi puniti plasticne kalupice za led raznih oblika ali ostavljati sredinu praznu pa puniti je sa napravljenim karamel lopticama.
3.
Odozgo prekriti svaki sa malo crne mase i staviti u zamrzivac da se stegne, pa ih pazljivo izvaditi (sacekati malo da same odpuste) i cokoladirati ih.
Karamel loptice: Slika
4.
Secer zagrijati da malo pozuti (ne na mnogo jaku temperaturu).
5
Sipati polako slatko vrhnje i mijesati. Dobicete karamel sirup. Izmaci sa vatre i malo prohladiti ,ne previse pa dodati orahe i keks da dobijete masu od koje mozete praviti manje kuglice.
6.
Lopticama puniti crnu masu.
Ja sam pravila i loptice od “ganashe” kreme: 80 gr cokolade prokuvati sa 50 ml slatke pavlake.Ohladiti i praviti loptice, malo su neugledne ali staviti ih u zamrzivac malo pa kad se stegnu oblikovati ih i njima puniti crnu masu u kaupicima ili formirati rukom
Izvor: coolinarika,com
Izvor: coolinarika,com