subota, 7. veljače 2015.

Strudel-torta

Za sve obozavatelje strudela od jabuka. Posebnost ovoj torti daju jabuke pirjane sa cajem od sipka.




Sastojci

    Tijesto
     200 grama brasna
     30 grama secera
     100 grama hladnog maslaca
     1 jaje
     1-2 zlice hladnog mlijeka / po potrebi
      mrvica soli
    Nadjev od jabuka
     850 grama ociscenih, ali neoguljenih, crvenih, kiselkastih jabuka
     1 limun sok i malo korice
     60 grama secera / ili po ukusu
     1 stangica cimeta
     na vrh noza klincica u prahu
     3 vrecice caja od sipka
     1 vrecica vanilije secera
     40 grama skrobnog brasna
    Preljev
     4dl slatkog vrhnja
     3 jaja
     60 grama secera / ili po ukusu
     1 ravna zlica pudinga od vanilije
     1 vrecica vanilije secera
    i jos
     2 zlice psenicne krupice / za posipanje po tijestu



Priprema

Težina:

    Tijesto
    1.
    Pomijesati suhe sastojke.
    2.
    Dodati nasjeckani hladni maslac, i trljajuci napraviti mrvice.
    3.
    Dodati jaje i mlijeko i brzo sve spojiti u tijesto, ne puno mijesiti.
    4
    Staviti na hladno pola sata.
    
Nadjev od jabuka
    1.
    Jabuke isjeckati na manje listice.
    2.
    Pomijesati sve sastojke osim skrobnog brasna i poklopljeno pirjati oko 15 minuta, da jabuke omeksaju. Neka vam ostane sto manje tekucine, sto su jabuke "suhlje" bolji ce na kraju biti nadjev i nece curiti pri rezanju.
    3.
    Izvaditi stangicu cimeta, vrecice caja istiskati da izadje sva boja. Jabuke izmiksati sa stapnim mikserom .
    4.
    Dodati u vrlo malo vode ( ili soka od jabuke ) rastopljeno skrobno brasno. Vratiti na pec i vrlo kratko ( 1 minutu ) prokuhati
    Ostaviti na stranu da se ohladi. Umjesto zacina navedenih u receptu, moguce je jabuke zaciniti i sa gotovom mjesavinom zacina za strudle od jabuka.
    
Preljev
    1.
    Malo vilicom razbijte jaja i sjedinite sve sastojke. Ni slucajno ne miksati, jer nece uspjeti preljev.
    
Zavrsni radovi
    Na dno forme za tortu od 26 cm staviti papir za pecenje. Rubove i papir namazati maslacem.
    Tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvuci u velicini dna torte, a drugi formirati u valjak dovoljno dug da omota rubove. Valjak tijesta nasloniti na obruc i prstima formirati rubove torte, visine obruca.
    Po dnu ravnomjerno rasporediti psenicnu krupicu. Ohladiti jos jedno 10 minuta.
    Nanijeti nadjev od jabuka. Po nadjevu PAZLJIVO ( ni slucajno u mlazu, najbolje sa zlicom ) sipati preljev od vrhnja. To je bitno da preljev ostane na jabukama. Na slici se vidi kako sam u sredinu sipala mlaz ( kao jedna bijela tufna ) pa kad sam primjetila, odmah sam bila pazljivija.
    Ugrijati pecnicu na 200 stupnjeva i peci tortu 15 minuta . Smanjiti na 180 i peci daljnjih 30 minuta. Ako je potrebno preko torte staviti foliju da ostane lijepe zlatno-zute boje. Pecenu tortu drzati u kalupu dok malo ne ohladi. Skinuti kalup i dobro ju ohladiti u hladnjaku.
    Tortu posipati sa cimetom u prahu i servirati sa tucenim slatkim vrhnjem.



Izvor: coolinarika.com