Sastojci:
8-10 jabuka (zlatni delišes)
1 L vode
200 gr šećera
2 kesice vanilin šećeraSaznaj više na namirnici podravka.hr
100 gr mljevenih oraha
1 bjelance
sok od 1 limuna
1 kesica šlaga
Saznaj više na namirnici podravka.hr
Priprema:
operite i ogulite jabuke,izdubiti sredinu, a kore sačuvati.
jabuke stavite kuvati u provrelu vodu u koju ste prethodno dodali šećer, 1 vanilin šećer i limunov sok.
kuvati jabuke 10ak min. pa ih izvaditi da se ocijede,a u istu vodu dodati kore od jabuka.sirup kuvati 20ak min. pa ga procijediti i ostaviti neka se hladi.
sredine kuvanih jabuka puniti mješavinom umućenog bjelanca, mljevenih oraha i 1 vanilin šećera.
*u zavisnosti od veličine "rupe" u jabukama možda će trebati povećati smjesu za punjenje.
tako napunjene jabuke posložiti u tepsiju i peći 10-15 minuta na 180*C.
pečene jabuke izvaditi i preliti toplim sirupom i sve dobro ohladiti.
prije posluživanja tufahije ukrasiti umućenim šlagom (i po želji posuti sa malo mljevenih oraha).
Izvor: http://cakeselection.blogspot.com/
Izvor: http://cakeselection.blogspot.com/