subota, 7. ožujka 2015.

SAVRŠEN KREMASTI RUČAK: Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku

Za one koji će odlučiti isprobati ovaj recept jamčim da će uživati u kremastom okusu, a ujedno će meso i prilog imati na jednom mjestu. Vrlo ukusno, a uz salatu od svježeg kupusa na starinski način (poput svježe salate u dane ranog ljeta) uživanje će biti potpuno.

         

Sastojci

Broj osoba:
    4 osobe

    Mljeveno meso s povrćem
     35 dag miješanog mljevenog mesa
     1 struk poriluka
     4 veća krumpira
     1 velika ili 2 manje mrkve
     2 dl mlijeka
     2 dl jogurta
     2 jušne žlice mekog brašna
     4 žlice ribanog parmezana
     po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin
    Salata od svježeg kupusa na starinski način
     1/2 glavice bijelog svježeg kupusa
     4 kriške dimljene pancete (slanine)
     1/2 dl jabučnog octa
     1 dl ulja
     1 čajna žličica papra
     1/2 čajne žličice kumina (kima)
     po potrebi i ukusu soli
     3 žlice tople vode




Priprema


    Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku
    1.
    Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
    2.
    Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
    3.
    Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
    4.
    U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom.
    5.
    Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
 
    Salata
    1.
    Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
    2.
    Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.
    3.
    Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine.



Izvor: coolinarika.com