utorak, 28. siječnja 2014.

Američka pita sa povrćem i piletinom



Američka pita možda nije tako često jelo u kuhinjama naših domaćica, ali ova sa povrćem i piletinom će vam se, verujemo, svideti. Sasvim je jednostavna za napraviti i vrlo ukusna.
Lepa blogerka, koja objavljuje recept na blogu Cookingwithsweetface privukla je našu pažnju interesantnim, ali i jednostavnim receptima. Ovaj je jedan od takvih.

Sastojci:

  • 1 pakovanje zamrznutog prhkog testa  
    američka pita
  • 2 komada pilećih prsa, skuvana i iseckana na komadiće
  • 2 manja krompira, oguljena i naseckana na kockice
  • 1 belance
  • 1 šolja (od 250 ml) pilećeg bujona
  • 1 šolja mleka
  • 1 čen belog luka, naseckan
  • 1 manji crveni luk, naseckan sitno
  • 1/2 šolje celera, naseckanog sitno
  • 3/4 šolje mrkvice iseckane na prepolovljene kolutiće
  • 1/2 šolje čedar sira (ili nekog drugog vama omiljenog tvrdog sira)
  • 3 kašike putera
  • 2 kašike brašna
  • Malo mlevene paprike
  • So i biber
U većem tiganju otopite puter i dinstajte crveni i beli luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju. Pospite brašnom i mešajte dok se brašno ne rasporedi po povrću. Lagano dodavajte bujon i mleko mešajući konstantno. Dodajte sitno iseckan krompir i ostavite da krčka 10-tak minuta dok se povrće ne skuva. Umešajte i komadiće piletine i sira. Dodajte soli i bibera po želji. Ostavite kratko da krčka dok se sve ne sjedini, pa skinite sa šporeta.
američka pita

Obložite dno okrugle tepsije za pitu (prečnika oko 23 cm) prhkim testom, pa uspite mešavinu povrća i piletine. Pokrijte drugim komadom prhkog testa, pa spojite krajeve. Premažite testo belancetom i pospite paprikom. Napravite 4 reza nožem po površini kore, da bi para mogla da izlazi, pa stavite u rernu zagrejanu na 180C. Pecite oko sat vremena. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi 10-tak minuta i služite.
američka pita