nedjelja, 26. siječnja 2014.

Brze palačinke iz mafin kalupa



Treba vam brz i ukusan doručak? Onda su ove palačinke iz mafin kalupa pravi izbor. Posebno ako želite da zasladite početak dana.
Na Realmomkitchen blogu su nam pokazali kako se prave. Nema velike mudrosti, samo je ideja divna.
Iako će se tokom pečenja napiriti, palačinke u kalupima će za kratko vreme nakon što ih izvadite iz rerne splasnuti i stvoriće se malo udubljenje idealno da ga napunite voćem, džemom ili voćnim prelivom. Možete dodati i voćni jogurt ili sveže voće.

Ukoliko želite slanu verziju ne stavljajte vanilu i narandžinu koricu, već ubacite pola šolja narendanog tvrdog sira. A umesto preliva stavite u udubljenje umake sa krem sirom, šunkom, slaninom i povrćem.


Sastojci:
palačinke iz mafin kalupa

  • 1 šolja (od 250 ml) mleka
  • 6 jaja
  • 1 šolja brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica narendane korice narandže ili limuna (nije obavezno)
  • 1/4 šolje putera, otopljenog
Zagrejte rernu na 200C. Izmiksajte sve sastojke, osim putera. Kada se svi sastojci dobro sjedine dodavajte puter u smesu malo po malo i miksajte. Ostavite smesu da odstoji 20 minuta.
Nauljite kalupe za mafine. Dobićete oko 18 do 20 palačinki, pa koristite dve standardne tepsije za mafine. Napunite kalupe nešto manje od pola. Pecite 15 minuta dok se ne napire i ne porumene. Izvadite iz rerne i kada se spuste i dobijete udubljenja napunite ih filom i prelivom po želji.